Мінекономіки: Пошук кваліфікованих працівників - проблема №1 для 60% роботодавців « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Мінекономіки: Пошук кваліфікованих працівників - проблема №1 для 60% роботодавців
4-06-2024

Після повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну український ринок праці невідворотно змінюється та трансформується. Наскільки значними є зміни, чи повернувся ринок до довоєнного рівня та чи можна у даних змінах знайти потенціал для розвитку суспільства та співробітників?

Міністерство економіки України провело онлайн-опитування роботодавців щодо ринку праці в Україні та становища підприємств, в якому роботодавці поділилися думками щодо основних причин нестачі кваліфікованих робочих кадрів, а також очікуваннями щодо ситуації на ринку праці по завершенню війни.

Опитування роботодавців проводилося з метою визначення поточних та перспективних потреб підприємств у працівниках, затребуваних професіях та навичках задля проведення аналізу впливу повномасштабного вторгнення рф в Україну на ринок праці.

Мобілізація та міграція є основними причинами браку кадрів

Першочерговою проблемою для майже 60% роботодавців є пошук кваліфікованих працівників

Ключовими причинами браку кваліфікованих працівників є мобілізація та міграційні процеси. Ці фактори відповідно назвали 67% і 54% роботодавців, які взяли участь у онлайн-опитуванні щодо ринку праці, проведеному Мінекономіки.

Згідно з оприлюдненими відомством результатами, серед інших негативних чинників, що спричиняють нестачу робочої сили, респонденти також виокремлюють неконкурентну заробітну плату (36%) і внутрішню міграцію (21%).

Серед проблем, із якими наразі зіштовхується бізнес, основною учасники опитування бачать пошук кваліфікованих працівників (58%). Серед інших труднощів – потреба у зовнішньому фінансуванні (42%), безпека бізнесу (40%), конкуренція (25%) і ланцюжки постачань (24%).

Близько 41% опитаних повідомили, що чисельність їхнього колективу після повномасштабного вторгнення РФ залишилася на тому ж рівні, у 5% вона збільшилася у межах 20%, у 3% – на понад 20%. У більш як 19% респондентів відтік кадрів становив до 20%, у 17% – 20-50% і у 15% – понад 50%.

Більшість опитаних (59%) дотримуються думки, що до повномасштабного вторгнення РФ брак кваліфікованих кадрів на українському ринку був відсутній.

«Попри істотне скорочення робочих місць і зростання безробіття протягом 2022-2023 років, роботодавці, які наймають працівників, уже у 2024 році, вказують на дефіцит кадрів», – зауважили в Мінекономіки.

За даними опитування, 43% респондентів постали перед труднощами під час заповнення вакантних місць у поточному році.

Щодо прогнозів, то 36% опитаних після закінчення війни очікують погіршення ситуації на ринку праці, водночас 24% вважають, що нестачі кадрів не буде.

В опитуванні взяли участь 3175 респондентів з усіх регіонів України. З них 16% ведуть діяльність у сільському господарстві, 15% – в оптовій та роздрібній торгівлі, 10% – у переробній промисловості, 9% – у сфері охорони здоров’я, 9% – у сфері навчання, 15% – надають інші види послуг. У дослідженні взяли участь 88% підприємств, в яких кількість працівників не перевищує 200, тож, як зауважили в Мінекономіки, вибірка, в основному, зріз думок малого та середнього бізнесу.


За інформацією:
me.gov.ua,
gmk.center


Ознайомитись з результатами опитування Мінекономіки:
labour-market.pdf (7.93 Мбайт)

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів