Омбудсман: «Громадяни України недостатньо знають про своє право на приватність» « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Омбудсман: «Громадяни України недостатньо знають про своє право на приватність»
29-01-2016

Це зазначила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час прес-конференції «Право на приватність: стан дотримання та механізми захисту в Україні», яка відбулась 28 січня в інформаційному агентстві «Главком».
Захід проводився з нагоди 35-річчя з дня прийняття Конвенції про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних.

«В країнах Європейського Союзу існує велика концепція захисту права на приватність, складовою якої, в тому числі, є і захист персональних даних. Це питання є також важливим і з точки зору нашої європейської інтеграції, адже однією з вимог ЄС в рамках Плану дій щодо лібералізації візового режиму було створення Україною незалежного органу, який би займався питаннями захисту прав людини під час обробки персональних даних. Тож Офісу Омбудсмана було передано ці повноваження. Коли ми почали їх реалізовувати, то виявили низку проблем, зокрема, і низьку поінформованість населення про захист своїх персональних даних»,– зазначила Валерія Лутковська.

За словами Омбудсмана, останнім часом питання захисту персональних даних пов’язано й з іншими питаннями. Наприклад, нещодавно значного резонансу в суспільстві набули непоодинокі випадки незаконного збирання персональних даних майбутніх призовників та членів їхніх родин, які містилися у «Довідці про родину призовника», заповнення якої вимагалось військовими комісаріатами. Зокрема, необхідно було вказувати «чутливі» персональні дані (як-от «національність», «оклад», «стан здоров’я», «майновий стан призовника»), обробка яких заборонена відповідно до Конвенції про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних (стаття 6), Закону України «Про захист персональних даних» (стаття 7).

«Після того, як я звернулась до Міністра оборони України з пропозицією вжити заходів щодо припинення незаконного збирання військовими комісаріатами персональних даних майбутніх призовників та членів їхніх родин, Міністерством було поінформовано, що «чутливі» персональні дані були вилучені з особових справ призовників та знищені встановленим порядком, а з тексту бланків довідок «Довідка про сім’ю призовника» були зовсім видалені пункти, в яких необхідно було зазначати такі дані», – повідомила Уповноважений з прав людини.

Інші приклади порушень права на приватність навела Представник Уповноваженого з питань захисту персональних даних Людмила Шевчук.

До таких можна віднести відмову у виданні документу про здобуття вищої освіти у разі, якщо з тих чи інших причин особа не надала згоду на обробку своїх персональних даних. Це є порушенням конституційного права на освіту.

«Подібна ситуація виникла і під час оформлення заяви на отримання субсидії. Йдеться про ненадання субсидій тим особам, які відмовлялися підписувати заяви на оформлення субсидій, адже у вказаній заяві міститься пункт про надання особою згоди на обробку персональних даних особи і членів її родини (про майно, доходи), а також згода на оприлюднення відомостей щодо призначення субсидії. Наш Офіс звертався до Мінсоцполітики з роз’ясненнями про те, що цей пункт у заяві порушує принцип добровільності згоди, оскільки особа змушена погоджуватися з такими умовами за необхідності отримання субсидії. Уповноважений також звернулася до Прем’єр-міністра України з метою врегулювання цієї ситуації, тож вказане питання наразі перебуває у нього на розгляді», – повідомила Людмила Шевчук.




Додатково:

Омбудсман: Нові умови, яких слід дотримуватися громадянам при зверненні до Європейського суду з прав людини

Затверджено документи у сфері захисту персональних даних

Вартість з підтримання доступу для навчальних закладів до ЄДЕБО збільшується майже втричі

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів