Правила вступної кампанії-2012: експерти критикують нововведення « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Правила вступної кампанії-2012: експерти критикують нововведення
16-09-2011

Критику з боку експертів викликають нові правила вступної кампанії на 2012 рік. Умови вступу розробило й оприлюднило для громадського обговорення міністерство освіти України.

Серед оприлюднених умов вступу є такі пункти, які не сприятимуть рівному доступу до здобуття вищої освіти в Україні, відзначають освітні експерти. Зокрема, міністерство залишило пункт, яким передбачає додаткові бали для осіб, що пройшли підготовчі курси. На думку голови Центру освітнього моніторингу Павла Полянського, ця норма дискримінує незаможних вступників та мешканців віддалених населених пунктів, бо курси є платними і не завжди є можливість доїхати до них.

З дією такої умови міністерство мало б передбачати гранти для обдарованої молоді на навчання на курсах, зауважила в інтерв’ю Deutsche Welle експерт освітніх програм Центру дослідження суспільства Інна Совсун. Нарікання також викликав пункт, де передбачено, що саме міністерство визначатиме профільні предмети, з яких абітурієнти здаватимуть вступні іспити. Хоча експерти вважають, що це – прерогатива лише вищих навчальних закладів.

Прозорість під загрозою

На думку Совсун, міністерству також слід точніше прописати умову, відповідно до якої громадські організації та ЗМІ можуть здійснювати моніторинг вступної кампанії. Прописані правила передбачають обов’язковий дозвіл від міністерства, а не просто реєстрація. Отримання такого дозволу однозначно обмежуватиме доступ до моніторингу, а відтак і прозорість кампанії ставить під сумнів, додала експерт.

Утім, чи не найбільше фахівці освітньої галузі стурбовані ігноруванням системи «Конкурс», яка діяла впродовж кількох останніх років і давала можливість абітурієнтам оперативно оцінювати свої шанси при вступі. Міносвіти замінило цю систему, яку супроводжували громадські організації, на інший електронний ресурс, підпорядкований міністерству. «Це дуже проблемне нововведення, - переконана Совсун, - бо система «Конкурс» була незалежною і вже діяла злагоджено, а електронна база міносвіти не витримує жодної критики. Вона продемонструвала цьогоріч повний безлад, типовий для української бюрократії. До того ж повної інформації про її розробників і шляхи фінансування досі немає».

Ще одним нововведенням міністерства є підняття прохідного балу до вузу з 124 до 140. Експерти переконані, що визначення мінімального рівня ще потребує широкого обговорення. Такі рішення мають бути прерогативою безпосередньо вищих шкіл, а не міністерства освіти, кажуть фахівці. Вони вважають цю прерогативу однією з умов збереження автономії закладу. Загалом до міністерства скеровано зауваження до понад двох десятків пунктів.

Автор: Галина Стадник


Додатково:

Оприлюднено проект Умов прийому до вузів у 2012 році

Вступну кампанію в Україні завершено з порушеннями

Абітурієнт-2011 вчився триматись на «хвилі» і полювати на держзамовлення

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів