МОЗ: Буковинський державний медичний університет виграв три грантові проєкти від ЄС


Міністерство охорони здоров’я активно працює над реформуванням медичної системи й приведеннями її до європейських стандартів. Один з пріоритетів — медична освіта, оскільки медпрацівники є основою системи й головна рушійна сила змін. Сприяють реформуванню і євроінтеграційні процеси. Вони не лише вимагають роботи над приведенням національних вимог до вимог розвинених країн, але й відкривають нові можливості.

Так, нещодавно Буковинський державний медичний університет (БДМУ) виграв три грантові проєкти, які фінансуються Європейським Союзом: щодо цифрової трансформації медичної освіти в Україні, застосування цифрових технологій в освіті та застосування штучного інтелекту до кореляції між забруднювачами повітря та неінфекційними респіраторними захворюваннями. Загальна вартість виділених Україні коштів — понад 740 тис. євро.

Проєкт «ClimAIr» має на меті розширити знання на основі доказів про зміну клімату, забруднення повітря та неінфекційні респіраторні захворювання, використовуючи інструменти штучного інтелекту (ШІ). Проєкт збиратиме дані про рівні парникових газів і ризики катастроф, інформацію про серйозні забруднювачі повітря та поширеність респіраторних захворювань. ШІ будуть використовуватися для розробки ефективніших методів втручання та покращення результатів у сфері охорони здоровʼя. Проєкт виконуватиме консорціум науково-дослідницьких інституцій з України, Іспанії, Румунії, Люксембурга, Італії, Ірландії, Туреччини, Польщі, Фінляндії, Греції, Німеччини, Франції, Бельгії, Австрії, Швейцарії. Він триватиме з 1 листопада 2024 року до 30 жовтня 2029 року. Загальний бюджет проєкту — 7 961 520,92 євро, грант ЄС для України (БДМУ) — 213 476,25 євро.

Проєкт «D-CREDO» має на меті підвищити навички студентів-медиків щодо використання цифрових освітніх інструментів. Основним його завданням є розвиток нових і розширення наявних навчальних модулів із клінічного мислення, зокрема з віртуальними пацієнтами. Він також включатиме заняття з використання цифрових інструментів у медичній освіті. Крім того, в межах проєкту планується створити керівництво про принципи цифрового навчання та настанови для полегшення впровадження навчальних ресурсів у медичні освітні програми. Проєкт сприятиме формуванню нового покоління професіоналів, які зможуть активно використовувати цифрові інструменти для підвищення якості медичних послуг. Проєкт триватиме з 1 вересня 2024 року до 31 серпня 2027 року, його виконуватиме консорціум науково-дослідницьких інституцій з України, Польщі, Німеччини, Нідерландів та Австрії. Загальний бюджет проєкту — 400 000 євро, БДМУ отримав 42 100 євро.

Проєкт «UkraineDigiTrans»
працюватиме над підвищенням педагогічної майстерності та рівня професійних компетенцій. Він передбачає створення навчальних пакетів для підготовки викладачів; розробку ресурсів для пілотного впровадження; розвиток навчальних програм; впровадження модифікованих/нових курсів у закладах-партнерах; акредитацію нових курсів; а також сприяння підтримці сталих мереж співпраці. Проєкт готуватиме тренерів для викладачів у партнерських закладах вищої освіти, які потім поширюватимуть отримані знання серед викладачів. У довгостроковій перспективі проєкт сприятиме підвищенню якості та цифровій трансформації вищої освіти в Україні.

Проєкт виконуватиме консорціум науково-дослідницьких інституцій з України, Фінляндії та Греції. До нього долучаться також Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Одеський національний медичний університет, Львівський національний університет імені Івана Франка та Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Проєкт триватиме з 10 жовтня 2024 року до 9 жовтня 2027 року.

Загальний бюджет проєкту становить 830 079 євро, у т. ч. грант ЄС у розмірі 799 366,08 євро, а грант ЄС для України — 488 830,36 євро.







За інформацією:
moz.gov.ua ( https://moz.gov.ua/uk/bukovinskij-derzhavnij-medichnij-universitet-vigrav-tri-grantovi-proyekti-vid-yes )



Огигінал новини «МОЗ: Буковинський державний медичний університет виграв три грантові проєкти від ЄС» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=8317&univ=ufsm.br
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php