Рейтинг ЗВО України за результатами акредитаційних експертиз 2019-2023


За версією Центру міжнародних проєктів «Євроосвіта ( https://euroosvita.net/index.php/?category=3 )» акредитаційні експертизи, які здійснюються Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти ( https://naqa.gov.ua/ ) (НАЗЯВО) в закладах вищої освіти України (ЗВО), найбільш комплексно і об’єктивно характеризують ефективність роботи університетів України. Під час проведення акредитаційних експертиз в ЗВО здійснюється аналіз не тільки процедур реалізації освітнього процесу, а й показників міжнародної проєктно-грантової діяльності, науково-інноваційної роботи, академічної мобільності, навчально-методичного забезпечення, кадрового потенціалу та інших складових, які безпосередньо впливають на місце ЗВО у різноманітних міжнародних рейтингах.

У зв’язку з цим Центр «Євроосвіта» продовжує практику рейтингування ЗВО за результатами акредитацій освітніх програм (Ra, далі – Рейтинг), проведених НАЗЯВО.

В поточному Рейтингу враховані рішення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти за 2019-2023 роки для ЗВО, в яких кількість проведених акредитаційних експертиз за відповідний період склала п’ять і більше.

1. Методика


Методика для визначення Рейтингу окремого ЗВО за результатами акредитацій освітніх програм залишається такою ж, як і у попередньому рейтингу за 2019-2022 роки (https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7874 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7874 )), проте відбувся перерозподіл вагових коефіцієнтів у бік збільшення ваги «Показника загальної кількості акредитованих освітніх програм». Це у першу чергу пов’язано із важливістю врахування масштабу проведених акредитаційних експертиз, враховуючи, що дані для обрахування нового Рейтингу враховувалися за п’ятирічний період (2019-2023 роки).

Таким чином, рейтинг Ra для окремо взятого ЗВО будемо обраховувати за наступною формулою:

Rа = 0.50Ка + 0.10Kз + 0.30Ку - 0.10Кн
(1)

Опис показників Ка, , Ку, Кн наведено в таблиці 1.

Таблиця 1. Показники для обрахування рейтингу акредитацій освітніх програм Ra

Показник
Назва показника
Ваговий коефіцієнт
Зміст показника
1
Ка
Показник загальної кількості акредитованих освітніх програм
0,50
Визначається для кожного ЗВО, як сумарна кількість акредитованих освітніх програм НАЗЯВО всіх рівнів вищої освіти (бакалавр, магістр, доктор філософії), приведена до одиничного базису
2
Кз
Показник кількості акредитованих освітніх програм, визначені як «зразкові»
0,10
Визначається для кожного ЗВО, як сумарна кількість акредитованих освітніх програм НАЗЯВО всіх рівнів вищої освіти (бакалавр, магістр, доктор філософії), які визначені як «зразкові», приведена до одиничного базису
3
Ку
Показник кількості акредитованих освітніх програм терміном на 1 рік, які визначені як «умовні»
0,30
Визначається для кожного ЗВО, як сумарна кількість акредитованих НАЗЯВО освітніх програм всіх рівнів вищої освіти (бакалавр, магістр, доктор філософії), які отримали сертифікат про акредитацію на 1 рік і визначені як «акредитовані умовно», приведена до одиничного базису
4
Кн
Показник кількості освітніх програм, які в результаті акредитаційної експертизи не отримали сертифікат про акредитацію і визначені як «неакредитовані»
0,10
Визначається для кожного ЗВО, як сумарна кількість освітніх програм всіх рівнів вищої освіти (бакалавр, магістр, доктор філософії), які пройшли експертизу НАЗЯВО, але не отримали сертифікат про акредитацію і визначені як «неакредитовані», приведена до одиничного базису


Послідовність розрахунків Rа наступна:

1. У відповідності до рішень НАЗЯВО (доступ до даних за посиланням: https://naqa.gov.ua/ ( https://naqa.gov.ua/ ), розділ «Документи» - «Протоколи засідань») визначається кількість акредитованих (А), акредитованих із визначенням «зразкова» (Зр), умовно акредитованих (Уа) та не акредитованих (Неакр) освітніх програм для кожного ЗВО та виділяються відповідні максимальні значення серед усіх ЗВО Аmax, Зрmaх, Уаmaх, Неакрmaх.

2. Показники Ка, Кз та Кн визначаються шляхом приведення відповідного отриманого значення до одиничного базису за формулами:

Ка = А/Аmaх;
Кз = Зр/Зmaх;
Кн = Неакр/Неакрmaх
(2)

3. Показник Ку визначається шляхом приведення відповідного отриманого відсотка до зворотного одиничного базису за формулою:

Ку= (Уаmaх - Уа)/Уаmaх.
(3)


2. Розрахунки Рейтингу (Rа)

Результати розрахунку Рейтингу ЗВО України за результатами акредитацій освітніх програм () за 2019-2023 роки наведені в таблиці 2. Зазначені розрахунки здійснено для 204 ЗВО України, для яких було проведено акредитацію не менше п’яти освітніх програм протягом вищезазначеного періоду.

(Електронна версія Таблиці 2 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=49&id=8190 ) дозволяє відображену в ній інформацію сортувати)

Рейтинг ЗВО України за результатами акредитаційних експертиз  2019-2023 ( /prog/data/upimages/reiting-akreditacii-osvitnix-program-ra-2024.jpg )



Огигінал новини «Рейтинг ЗВО України за результатами акредитаційних експертиз 2019-2023» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=8189&param=Brazil
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php