Міністерство охорони здоров’я України запроваджує підготовку протезистів-ортезистів


Через війну, розв’язану росією, кількість поранених зростає щодня. Багато людей внаслідок таких поранень потребують протезування. Саме тому запровадження як професії протезиста-ортезиста, так і системи підготовки цих фахівців є вкрай важливим для системи реабілітації у сфері охорони здоровʼя.

30 січня 2024 року Міністерство охорони здоров’я України затвердило ( https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-30012024--156-pro-zatverdzhennja-pereliku-specializacij-pidgotovki-zdobuvachiv-vischoi-osviti-stupenja-magistra-za-specialnistju-224-tehnologii-medichnoi-diagnostiki-ta-likuvannja )перелік спеціалізацій підготовки здобувачів вищої освіти ступеня магістра за спеціальністю 224 «Технології медичної діагностики та лікування». Раніше ця спеціальність не передбачала спеціалізацій, відтепер включає дві:

- 224.01 Лабораторна діагностика (для підготовки лікарів-лаборантів);

- 224.02 Протезування-ортезування (для підготовки протезистів-ортезистів).


Підготовка протезистів-ортезистів здійснюватиметься на магістерському рівні за спеціальністю «Технології медичної діагностики та лікування», що відповідає Міжнародній стандартній класифікації освіти (The International Standard Classification of Education, ISCED).

Проте перелік і наказ, що його затверджує, – це лише невелика частина того, що вже зроблено для запровадження професії «протезист-ортезист» в Україні.

1. Відповідно до статті 10 Закону України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», протезиста-ортезиста віднесено до фахівців з реабілітації.

2. Професію «протезист-ортезист» внесено ( https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=523ffd71-dcc3-45cd-9985-c9981a000614&title=NakazMinekonomikiVid16-01-2024-1410-proZatverdzhenniaZmini13-DoNatsionalnogoKlasifikatoraDk003-2010- )до національного Класифікатора професій.

3. Затверджений та внесений до Реєстру кваліфікацій ( https://register.nqa.gov.ua/ ) професійний стандарт «протезист-ортезист», в якому визначено кваліфікаційні вимоги до професії.

4. Посаду «протезист-ортезист» включено ( https://moz.gov.ua/en/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-29112023--2034-pro-vnesennja-zmin-do-nakazu-ministerstva-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-ukraini-vid-28-zhovtnja-2002-roku--385 )до Переліку посад професіоналів у закладах охорони здоров’я.

5. Запроваджено спеціальність «Протезування-ортезування», що включена до Номенклатури спеціальностей професіоналів у галузі охорони здоров’я, а також затверджено ( https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-23012024--112-pro-zatverdzhennja-nomenklaturi-specialnostej-profesionaliv-u-galuzi-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-u-zakladah-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-pereliku-cikliv-specializacii-ta-tematichnogo-udoskonalennja-za-specialnostjami )цикли спеціалізації та тематичного удосконалення за цією спеціальністю.

Водночас перед Міністерством стоїть кілька важливих завдань із запровадження підготовки протезистів-ортезистів, зокрема:

1. Спільно з Міносвіти – затвердити нову редакцію стандарту магістра за спеціальністю «Технології медичної діагностики та лікування», що міститиме вимоги до змісту освіти протезиста-ортезиста.

2. Запровадити у закладах вищої освіти магістерські та післядипломні програми з підготовки протезистів-ортезистів. Це готові зробити Львівський, Тернопільський та Харківський медуніверситети.

3. Спільно з Мінекономіки – передбачити місця держзамовлення на підготовку протезистів-ортезистів.

4. Розробити компоненти єдиного державного кваліфікаційного іспиту: тестового іспиту «Крок-2» та об’єктивного структурованого практичного (клінічного) іспиту для атестації протезистів-ортезистів відповідно до стандартів Міжнародного товариства протезистів та ортезистів (International Society for Prosthetics and Orthotics, ISPO).




Огигінал новини «Міністерство охорони здоров’я України запроваджує підготовку протезистів-ортезистів» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=8150&univ=ufpr.br
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php