МОЗ: Затверджено цикли спеціалізації та удосконалення для професіоналів у сфері охорони здоров’я


Відтепер цикли спеціалізації та тематичного удосконалення запроваджені не лише для лікарів, фармацевтів і медсестер, але й для інших професіоналів у сфері охорони здоров’я.

Наприкінці січня МОЗ затвердило ( https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-23012024--112-pro-zatverdzhennja-nomenklaturi-specialnostej-profesionaliv-u-galuzi-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-u-zakladah-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-pereliku-cikliv-specializacii-ta-tematichnogo-udoskonalennja-za-specialnostjami )Номенклатуру спеціальностей професіоналів у галузі охорони здоров’я та Перелік циклів спеціалізації та тематичного удосконалення за спеціальностями професіоналів у галузі охорони здоров’я та професіоналів з вищою немедичною освітою.

Підставою прийняття такого наказу стала вимога постанови Кабміну ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/725-2021-%D0%BF ) щодо безперервного професійного розвитку не лише для лікарів, фармацевтів та медсестер, а також інших професіоналів системи охорони здоров’я. Крім того, проходження спеціалізації за певною післядипломною спеціальністю є обов’язковою кваліфікаційною вимогою для працевлаштування у закладі охорони здоров’я.

Ще торік у закладах вищої освіти, що належать до сфери управління МОЗ, розпочалася робота із запровадження відповідних циклів спеціалізації та тематичного удосконалення.

Для яких груп професіоналів запроваджують такі цикли?

1. Професіонали у галузі охорони здоров’я ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0417-19 ) у медзакладах:

- професіонали з реабілітації: ерготерапевти, фізичні терапевти, протезисти-ортезисти, терапевти мови і мовлення тощо;

- професіонали з трансплант-координації: трансплант-координатори, трансплант-координатори патолого-анатомічного бюро (бюро судово-медичної експертизи) тощо;

- професіонали медико-фармацевтичного профілю: експерти з оцінки медичних технологій, професіонали з клінічних досліджень, професіонали з фармаконагляду тощо.

2. Професіонали з вищою немедичною освітою ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0886-22#Text ), які працюють у системі охорони здоров’я та перелік посад яких затверджено наказом МОЗ від 24.02.2021 № 346, а саме:


- професіонали лабораторного та медико-профілактичного профілю: бактеріологи, вірусологи, генетики, ентомологи, біохіміки, імунологи, мікробіологи, паразитологи, цитоморфологи, фахівці з громадського здоров’я, фахівці з довкілля та здоров’я, фахівці з дослідження факторів навколишнього середовища;

- професіонали судово-медичного профілю: судові експерти-імунологи, експерти-токсикологи, експерти-цитологи;

- професіонали з психологічної допомоги та духовної опіки: клінічні психологи, психотерапевти, капелани в охороні здоров’я.

Завдання та обов’язки вищезгаданих професіоналів у сфері охорони здоров’я передбачають великий обсяг роботи та широку сферу професійної відповідальності, безпосередньо пов’язаної з наданням медичної, фармацевтичної, реабілітаційної та психологічної допомоги пацієнтам. Це визначають затверджені ( https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0117282-02#Text )професійні стандарти та кваліфікаційні характеристики ( https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0117282-02#Text ).

Тож представники таких спеціальностей мають також долучатися до безперервного професійного розвитку, щоби українські пацієнти отримували сучасну медичну допомогу.




Огигінал новини «МОЗ: Затверджено цикли спеціалізації та удосконалення для професіоналів у сфері охорони здоров’я» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=8125&param=Serbia
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php