"KharkivToday": Об'єднання, від якого можна відмовитись? Ще один харківський університет — у зоні ризику


Міністерство освіти та науки розглядає приєднання Харківського національного автомобільно-дорожнього університету до якогось іншого вишу у Харкові. Поки що триває дискусія, на базі чого має бути створений новий університет, а у ХНАДУ просять пояснити, чому вони раптом опинилися в зоні ризику.

Розмови про скорочення кількості вишів у студентській столиці України тривають від літа 2023 року. Повного переліку харківських університетів, які потенційно перебувають під загрозою "злиття", у Міністерстві освіти та науки не надають. Поки що наради тривають у вузькому колі. І якщо у Харківського національного педагогічного університету ім. Сковороди є тільки варіант долучення до Харківського національного університету ім. Каразіна, то над "формулою" можливого приєднання ХНАДУ ще думають. Як писав KHARKIV Today, у педагогічному університеті можливу оптимізацію називають рейдерським захопленням ( https://2day.kh.ua/ua/kharkow/chy-zalyshytsya-skovoroda-u-kharkovi-planuyut-obyednaty-dva-universytety ), а студенти запустили у Facebook флешмоб #saveskovorodauniversity ( https://www.facebook.com/hashtag/saveskovorodauniversity?__eep__=6&__cft__[0]=AZX_vsRg5fmTTGAJjIgH5-q42EuU-F17yu3gwIvvVvGD2UEsAyJfJegZ2V5rusRvCLzQDdEIt0oMMKG_N3oKcf8P7AdeLeK-CVKYRxXWzlH9JaPow_VmXitcftE5_nrRThEqZBM_xobppRSTqYEfncjLW39B2i0pxR_684a5OX0JbZgsm-o12TyYpBMgzhMC1NyF785CqjcHZThYmIUzWn8f&__tn__=*NK-y-R ) — у постах з таким хештегом вони висловлюють підтримку незалежності альма матер.

Відколи ХНАДУ, єдиний університет подібного профілю на Сході України, опинився під загрозою злиття, невідомо. Зараз в університеті навчаються більше студентів, ніж до повномасштабної війни, у національних рейтингах виш займає не нижче 50-х позицій із двохсот-трьохсот, працює з іноземними компаніями щодо участі у майбутньому відновленні України і навчає цьому студентів, фінансових проблем, наскільки це можливо під час воєнного стану, не має, є членом Європейської Асоціації Університетів.

У серпні 2023 року заступник міністра освіти Михайло Винницький уперше озвучив ідею щодо потенційного злиття ХНАДУ ректорові Віктору Богомолову. Прозорих обгрунтувань або документів про причини такого рішення немає і до сьогодні.


Докладніше на сайті 2day.kh.ua ( https://2day.kh.ua/ua/kharkow/obyednannya-vid-yakoho-mozhna-vidmovytys-shche-odyn-kharkivskyy-universytet-opynyvsya-u )




Огигінал новини «"KharkivToday": Об'єднання, від якого можна відмовитись? Ще один харківський університет — у зоні ризику» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=8096&param=Denmark
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php