UNESCO: уряди повинні швидко врегулювати використання генеративного штучного інтелекту в школах


У той час як учні деяких частин світу повертаються до шкіл після літніх канікул, ЮНЕСКО закликає уряди запровадити відповідні правила та підготовку вчителів, щоб забезпечити орієнтований на людину підхід до використання Generative AI в освіті.

З цією метою ЮНЕСКО публікує перший в історії глобальний посібник щодо генеративного штучного інтелекту ( https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000386693 ) в освіті та дослідженнях, розроблене для усунення збоїв, спричинених технологіями генеративного штучного інтелекту.

Перші розділи посібника ЮНЕСКО пояснюють, що таке Generative AI і як він працює. У наступних розділах детально розглядаються суперечки навколо Generative AI та їхні наслідки для освіти, зокрема те, як він погіршує розрив цифрових даних. Дійсно, поточні моделі ChatGPT навчаються на даних онлайн-користувачів, які відображають цінності та домінуючі соціальні норми Глобальної Півночі.

Вікове обмеження 13 років


Далі в посібнику ЮНЕСКО встановлюються сім ключових кроків, які повинні зробити уряди для регулювання Генеративного штучного інтелекту та встановлення політичних рамок для його етичного використання в освіті та дослідженнях, у тому числі шляхом прийняття глобальних, регіональних або національних стандартів захисту даних і конфіденційності. Також встановлюються вікові обмеження в 13 років для використання інструментів штучного інтелекту в класі та вимагає навчання вчителів з цього предмету.

Спираючись на Рекомендації ЮНЕСКО щодо етики штучного інтелекту від 2021 року ( https://www.unesco.org/en/artificial-intelligence/recommendation-ethics ) та Пекінський консенсус щодо штучного інтелекту в освіті 2019 року ( https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000368303 ) , посібник пропагує людську активність, залученість, справедливість, гендерну рівність, культурне та мовне різноманіття. Посібник також відповідає на занепокоєння, висловлені на першому глобальному круглому столі на рівні міністрів з генеративного ШІ ( https://www.unesco.org/en/articles/ai-unesco-mobilizes-education-ministers-around-world-co-ordinated-response-chatgpt ), скликаному ЮНЕСКО в травні 2023 року.


Докладніше на сайті unesco.org >>> ( https://www.unesco.org/en/articles/unesco-governments-must-quickly-regulate-generative-ai-schools?hub=701 )


Завантажити Посібник:




Огигінал новини «UNESCO: уряди повинні швидко врегулювати використання генеративного штучного інтелекту в школах» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=8022&param=Canada
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php