УЦОЯО: приклади завдань ЄФВВ-2023


Цьогоріч вступники до магістратури на спеціальності галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 07 «Управління та адміністрування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини» вперше проходитимуть предметне тестування в межах єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ).

Пропонуємо потенційним магістрам ознайомитися зі зразками завдань предметних тестів. Добірки уклали робочі групи, координацією діяльності яких опікується Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти ( https://nmc-vfpo.com/ ).


ЗРАЗКИ ЗАВДАНЬ ПРЕДМЕТНИХ ТЕСТІВ

УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ >>> ( http://testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2023/06/YEFVV_Upravlinnya_demo.pdf )
ОБЛІК ТА ФІНАНСИ >>> ( http://testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2023/06/YEFVV_Oblik_demo.pdf )
ПСИХОЛОГІЯ ТА СОЦІОЛОГІЯ >>> ( http://testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2023/06/YEFVV_Psyhologiya_demo.pdf )
ЕКОНОМІКА ТА МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА >>> ( http://testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2023/06/YEFVV_Ekonomika_demo.pdf )
ПОЛІТОЛОГІЯ ТА МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ >>> ( http://testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2023/06/YEFVV_Politologiya-_demo.pdf )


Зауважимо, що Науково-методичний центр ВФПО в процесі підготовки та проведення ЄФВВ забезпечує: організацію навчання членів підгруп із питань педагогічного (стандартизованого) оцінювання, тестології та розроблення програм предметних тестів; відбір, організацію роботи та проведення навчання розробників завдань; організацію укладення тестових завдань та підготовку наборів тестових завдань; організацію аналізу результатів вступного випробування.

Нагадуємо, що предметні тести ЄФВВ ( http://testportal.gov.ua//wp-content/uploads/2023/05/Zagalni_harakterystyky_predmetnyh_testiv_2023.pdf ) міститимуть по 140 завдань, на виконання яких буде відведено 180 хвилин. Зміст завдань відповідає програмам ( https://mon.gov.ua/ua/news/zatverdzheno-programi-za-yakimi-ukladatimutsya-testi-yefvv-u-2022-roci-dlya-vstupu-v-magistraturu ), затвердженим Міністерством освіти і науки України.

Звертаємо увагу потенційних магістрів також на те, що для вступу на будь-яку спеціальність (незалежно від форми навчання ー очна чи заочна, бюджетна чи контрактна тощо) потрібно складати єдиний вступний іспит (ЄВІ).

ЄВІ, який у попередні роки був випробуванням з іноземної мови, цьогоріч поєднує два окремі тести ( https://testportal.gov.ua/yedynyj-vstupnyj-ispyt/ ): тест з іноземної мови та тест загальної навчальної компетентності (ТЗНК). Завдання тестів з іноземної мови укладено відповідно до Програми єдиного вступного іспиту з іноземних мов ( https://testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2019/03/nakaz-MON-vid-28.03.2019-411.pdf ), а ТЗНК – Програми тесту загальної навчальної компетентності ( https://mon.gov.ua/storage/app/media/vishcha-osvita/vstup-2022/Prohramy-YEFVV/Zatverdzheni.prohramy.YEFVV/11.02/Pro.zatv.Prohr.predm.TZNK-nalaz-158-11.02.2022.pdf ). Ознайомитися із цьогорічними демонстраційними варіантами тестів ви можете тут ( https://testportal.gov.ua/demonstratsijni-varianty-yevi/ ).

Приклади тестів з іноземної мови минулих років для вступників на магістерські програми, можна знайти на нашому вебсайті ( https://testportal.gov.ua/materialy-yevi-yefvv/ ).

Раніше ТЗНК складали винятково для вступу на магістерські програми 081 «Право» та 293 «Міжнародне право». Приклади цього тесту можна знайти тут ( https://testportal.gov.ua/pidgotovka-yefvv-yevi/ ). Проте відтепер загальну навчальну компетентність мають всі охочі вступити до магістратури. Зауважимо, що ТЗНК є універсальним. Він не буде різнитися предметним компонентом залежно від спеціальності. Тобто і біологи і, до прикладу, філологи виконуватимуть ті самі завдання.

10 травня в прямому етері ( https://testportal.gov.ua/pidgotovka-yefvv-yevi/ )було представлено оптимальну стратегію виконання завдань кожного компонента ТЗНК. Радимо вступникам переглянути цей вебінар.




Огигінал новини «УЦОЯО: приклади завдань ЄФВВ-2023» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7936&param=United+States
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php