Waldemar Siwinski: Конференція IREG 2023 окреслила нові тенденції та ідеї щодо глобальних рейтингів


20 травня 2023 року у виданні University World News опубліковано матеріал - "You have been warned: A breakthrough in rankings is coming" за авторства Waldemara Siwinski (President of IREG Observatory and Academic Ranking and Excellence ( https://ireg-observatory.org/en/about-us/ ))

Пропонуємо для ознайомлення коротенькі фрагменти допису:

" У твіті, надісланому з Ташкента, Узбекистан, після закриття конференції IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence я написав: «IREG 2023 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7881 ) чітко сформулював, що в найближчі роки ніщо у світі рейтингів не буде колишнім. Головним словом конференції був «прорив». Ми обговорювали, де і коли це станеться, і шукали його перші ознаки...»

Щорічні конференції IREG є єдиним у світі нейтральним місцем, де зустрічаються рейтинги, експерти та аналітики вищої освіти, а також університети, часто представлені ректорами.

Обговорювані там питання часто мають безпосередній вплив на рейтинги та їх стандарти.

Отже, які нові тенденції та ідеї з'явилися в Ташкенті щодо глобального рейтингу?

Ми всі бачимо і відчуваємо, що світ змінюється і що він змінюється багато в чому. Геополітичні сили змінюються, а технологічний прогрес і штучний інтелект є перспективними і водночас лякаючими. Все це має сильний вплив на вищу освіту і, відповідно, на академічні рейтинги. Ландшафт рейтингів також швидко змінюється.

З'явився новий підхід до ранжування у вигляді рейтингів впливу ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7369 ), що відображають внесок університетів у досягнення соціальних цілей. Діапазон регіональних та «тематичних» рейтингів також зріс...

Великі дані і нові технології

Не може бути змістовного аналізу без хороших даних, даних, які відповідають узгодженому стандарту, які належним чином збираються, перевіряються ззовні, оновлюються принаймні раз на рік, якщо не частіше, і широко доступні...

...Однак дозвольте мені зазначити, що кращі бази даних, закріплені в національних системах, вже з'явилися і з кожним роком стають все більш відкритими.

Тема великих даних з'являється в різних розмовах, пов'язаних з рейтингами, вже більше десятка років. Очевидно, що глобальний «океан даних» про науку та вищу освіту може створити нові аналітичні можливості, а отже, і нові рішення у сфері рейтингування. До речі, «океан даних» був однією з ключових фраз конференції IREG 2019 у Болоньї ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6049 )...

... Було б наївно не очікувати, що платформа, заснована на гігантських базах даних вищої освіти та алгоритмах штучного інтелекту, незабаром з'явиться в галузі рейтингів університетів... "



Докладніше на сайті universityworldnews >>> ( https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20230519155707244 )




Огигінал новини «Waldemar Siwinski: Конференція IREG 2023 окреслила нові тенденції та ідеї щодо глобальних рейтингів» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7903&param=Netherlands
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php