University World News: Чи повернуться інтелектуали в Україну? А якщо вони цього не зроблять?


20 травня 2023 року у виданні University World News опубліковано матеріал - "Will Ukraine’s brains return? And what if they don’t?" за авторства Nathan M Greenfield

Пропонуємо для ознайомлення коротенький фрагмент допису:

" Відчуття національної місії серед студентів та науковців, які живуть за межами України – використовувати свої інтелектуальні навички для відбудови своєї країни – здається, сильне, але є багато факторів, які можуть вплинути на рішення про повернення, і багато способів відновлення.

Загальна кількість студентів українських університетів, які навчаються за кордоном, і професорів, які зараз працюють за межами України, невідома. Також невідомо, скільки з цих вчених-емігрантів мають намір повернутися.

За даними Центру досліджень та аналізу міграції, який розміщений у департаменті економіки Університетського коледжу Лондона, станом на 8 травня 2023 року в Європі налічувалося 8,2 мільйона українських біженців ( https://cream-migration.org/ukraine-detail.htm?article=3573 ).

Онлайн-опитування ( https://spa.ukma.edu.ua/wp-content/uploads/2022/09/pres_090922.pdf ), проведене на замовлення Школи політичної аналітики НаУКМА ( https://spa.ukma.edu.ua/ ), вказує на масштаби «відтоку мізків», з яким стикається Україна.

Майже половина опитаних вважають, що з тих, хто навчається за межами України, лише близько половини повернуться в країну.

Чим довше тривають військові дії - тим більша кількість студентів, які не повернуться в Україну. Адже, як зазначили деякі респонденти, з часом зв'язок між цими вченими-біженцями та Україною слабшає, оскільки люди пускають коріння в інших країнах..."



Докладніше на сайті universityworldnews.com >>> ( https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20230518135249448 )




Огигінал новини «University World News: Чи повернуться інтелектуали в Україну? А якщо вони цього не зроблять?» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7898&param=Portugal
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php