Визначення рейтингу університетських акредитаційних експертиз, проведених НАЗЯВО


За версією Центру міжнародних проєктів «Євроосвіта» акредитаційні експертизи, які здійснюються Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти ( https://naqa.gov.ua/ ) (НАЗЯВО) в закладах вищої освіти України (ЗВО) найбільш комплексно і адекватно характеризують ефективність роботи університетів України.

У зв’язку з цим Центр «Євроосвіта» запроваджує рейтинг університетських акредитаційних експертиз (Rae, далі – Рейтинг), який визначається за результатами проведення акредитацій освітніх програм НАЗЯВО в закладах вищої освіти України за весь період проведення акредитацій (вересень 2019 року - грудень 2022 року).

Рейтинг Rae для окремо взятого ЗВО будемо обраховувати за наступною формулою:

Rае = 0.25Ка + 0.15Kз + 0.4Ку - 0.2Кн
(1)

Опис показників Ка, , Ку, Кн наведено в таблиці 1.

Таблиця 1. Показники для обрахування рейтингу університетських акредитаційних експертиз

Показник
Назва показника
Ваговий коефіцієнт
Зміст показника
1
Ка
Загальна кількість акредитованих освітніх програм
0,25
Визначається для кожного ЗВО, як сумарна кількість акредитованих освітніх програм НАЗЯВО всіх рівнів (бакалавр, магістр, доктор філософії)
2
Кз
Кількість акредитованих освітніх програм, визначені як «зразкові»
0,15
Визначається для кожного ЗВО, як відсоток акредитованих освітніх програм НАЗЯВО всіх рівнів (бакалавр, магістр, доктор філософії), які визначені як «зразкові», від загальної кількості акредитованих освітніх програм
3
Ку
Кількість акредитованих терміном на 1 рік освітніх програм, які визначені як «умовні»
0,4
Визначається для кожного ЗВО, як відсоток акредитованих НАЗЯВО освітніх програм всіх рівнів (бакалавр, магістр, доктор філософії), які отримали сертифікат про акредитацію на 1 рік і визначені як «акредитовані умовно», від загальної кількості акредитованих освітніх програм
4
Кн
Кількість освітніх програм, що пройшли акредитаційну експертизу, але не отримали сертифікат про акредитацію і отримали статус «не акредитація»
0,2
Визначається для кожного ЗВО, як відсоток освітніх програм всіх рівнів вищої освіти (бакалавр, магістр, доктор філософії), які пройшли експертизу НАЗЯВО, але не отримали сертифікат про акредитацію і визначені як «неакредитовані», від загальної кількості акредитованих освітніх програм

Визначення Rае здійснюється за наступною методикою:


1. У відповідності до рішень НАЗЯВО (Доступ до даних за посиланням: https://naqa.gov.ua/ ( https://naqa.gov.ua/ ), розділ «Документи» - «Протоколи засідань») визначається кількість акредитованих (А), акредитованих із визначенням «зразкова» (Зр), умовно акредитованих (Уа) та не акредитованих (Неакр) освітніх програм для кожного ЗВО.

2. Обчислюється відсоток освітніх програм, які акредитовані із визначенням «зразкова» (Зр%), умовно акредитована (Уа%) і неакредитована (Неакр%), від загальної кількості акредитованих освітніх програм для кожного ЗВО та виділяються максимальні значення серед усіх ЗВО Зр%maх, Уа%maх, Неакр%maх.

3. Визначається максимальна кількість акредитованих освітніх програм Аmax серед усіх ЗВО.

4. Показники Ка, Кз та Кн визначаються шляхом приведення відповідного отриманого значення до одиничного базису за формулами:


Ка = А/ Аmaх;

Кз=Зр%/З%maх;
(2)

Кн = Неакр%/ Н%maх.


5. Показник Ку визначається шляхом приведення відповідного отриманого відсотка до зворотного одиничного базису за формулою:

Ку= (Уа%maх-Уа%)/Уа%maх.
(3)


Результати розрахунку рейтингу університетських акредитаційних експертиз для десяти кращих ЗВО України за рейтингом Rае наведені в таблиці 2.

Таблиця 2. Результати розрахунку рейтингу університетських акредитаційних експертиз для десяти ЗВО України
(Доступ до даних за посиланням https://naqa.gov.ua/ ( https://naqa.gov.ua/ ), розділ «Документи» - «Протоколи засідань»)


Визначення рейтингу університетських акредитаційних експертиз, проведених НАЗЯВО ( /prog/data/upimages/nazyavo_reit_akr_2023_fi.png )


Рейтинг у вигляді таблиці >>> ( https://euroosvita.net/index.php/?category=49&id=7823 )



Огигінал новини «Визначення рейтингу університетських акредитаційних експертиз, проведених НАЗЯВО» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7822&param=Russia
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php