НФДУ: Звіт за підсумками Семінару високого рівня Європейського дослідницького простору


23-24 листопада, у Цюриху проходив «Семінар високого рівня Європейського дослідницького простору», організований Асоціацією Science Europe спільно зі Швейцарським національним науковим фондом (SNSF) і Державним секретаріатом Швейцарії з питань освіти, досліджень та інновацій (SERI). На запрошення організаторів у ньому брала участь виконавча директорка НФДУ Ольга Полоцька.

У складних, взаємозалежних суспільствах, які стикаються з найрізноманітнішими проблемами, зростають вимоги до досліджень. Нинішні кризи (COVID-19, зміни клімату, міжнародні конфлікти тощо) тиснуть на дослідницькі системи і дослідників. Цим обумовлена цьогорічна тема «Дослідницька етика та доброчесність у контексті залучення громадськості».

Під час семінару було підведено підсумки викликів та можливостей, які виникають у випадках, коли доброчесність та етика досліджень відповідають залученню громадськості. Він був зосереджений на трьох пов’язаних, але різних типах взаємодії:

  • Етика спілкування з широкою аудиторією;

  • Етика участі громадськості в дослідженнях;

  • Етика взаємодії з особами, які приймають рішення.


  • Об’єднуючи різні точки зору, семінар став платформою для обговорення того, як досягнути ефективного діалогу та співпраці між дослідженнями, політикою та громадськістю. Отримані результати сприятимуть реалізації програми політики ERA на 2022-2024 роки, зокрема акції «Наблизити науку до громадян».

    Нещодавно на сайті Science Europe було опубліковано звіт за підсумками заходу.

    Шукайте короткий зміст та найголовніші інсайти за посиланням: Report of the High Level Workshop on ERA 2022 ( https://www.scienceeurope.org/our-resources/2022-high-level-workshop-report/ )



    Огигінал новини «НФДУ: Звіт за підсумками Семінару високого рівня Європейського дослідницького простору» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7711&param=Ireland
    «Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php