Британські вчені побоюються, що вони будуть віключені з дослідницької програми ЄС Horizon Europe вартістю 100 мільярдів євро


Зростає занепокоєння з приводу того, що Сполучене Королівство знаходиться на порозі виходу з дослідницької програми Європейського Союзу Horizon Europe, найбільшої спільної дослідницької програми в світі, після того, як міністр науки Великобританії заявив у своїй промові 8 червня в Брюсселі, що "час завершується" для позитивного рішення. Його зауваження прозвучали в той же день, коли деякі британські дослідники, які вже виграли фінансування Horizon, отримали повідомлення про те, що їх гранти будуть скасовані.

Маючи кошти майже 100 мільярдів євро (106 мільярдів доларів США), програма ЄС Horizon Europe надає гранти та фінансування досліджень для вчених у країнах-членах ЄС, а також інших країнах, таких як Ізраїль та Норвегія, які вирішили стати «асоційованими членами». Але подальша участь Сполученого Королівства в програмі знаходиться під питанням з тих пір, як країна проголосувала за вихід з ЄС в 2016 році.

Минулого тижня Спілка університетів Великобританії, яка представляє 140 ЗВО, направила лист до Європейської комісії (ЄК), попереджаючи, що "нездатність забезпечити асоціацію Великобританії з Horizon Europe стане програшем для багатства і благополуччя".

Уряд Великобританії заявив, що якщо угода не буде досягнута, він розробить власну дослідницьку програму вартістю 15 мільярдів фунтів стерлінгів (18,7 мільярда доларів США), щоб конкурувати з Horizon Europe.


Докладніше на сайті nature.com ( https://www.nature.com/articles/d41586-022-01637-8 )




Огигінал новини «Британські вчені побоюються, що вони будуть віключені з дослідницької програми ЄС Horizon Europe вартістю 100 мільярдів євро» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7428&param=Singapore
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php