НМУ імені О.О.Богомольця: Робота університету в період війни. Надання невідкладної допомоги за всіма напрямами у режимі 24/7


В Україні п’ятий день триває війна. Наші військові продовжують давати гідну відсіч окупантам, стримуючи їхню навалу з усіх напрямків. А Національний медичний університет ім. О. Богомольця працює за будь-яких умов. У навчанні студентів офіційно зроблено перерву, та співробітники підрозділів університету виконують свої обов’язки та долучаються до роботи там, де можуть застосувати свої знання та досвід.

Невідкладну допомогу за всіма напрямами у режимі 24/7 готова надати Університетська клініка з повним штатом спеціалістів, що у Києві на вул. Винниченка, 9 та поліклініка університетської клініки, що на вул. П. Сагайдачного, 10. Студенти і викладачі Стоматологічного факультету лікують у Стоматологічному центрі НМУ ім. О. Богомольця, що на вул. Зоологічній, 1.

Ортопеди і травматологи хірургічної кафедри Медичного факультету №1, розташованої на базі 17-ї лікарні Києва, надають хірургічну допомогу. Терапевтичні кафедри цього факультету перебувають на зв’язку з клініками і ведуть консультування.

Декан Медичного факультету № 3 професор О. В. Виговська надає допомогу пораненим у Василькові.

Студенти та викладачі медичного факультету №4 залучені до волонтерства та територіальної оборони. Співробітники кафедри акушерства та гінекології №2 виконують свої обов’язки на клінічній базі, у лікарнях ОХМАДИТ та БСМП, ведуть чергування та надають консультації — дітки в Україні народжуються! Викладачі кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я перебувають у резерві (Інститут ім. Шалімова та в/ч «Десна») та консультують онлайн.

До надання медичної допомоги постраждалим під час надзвичайної ситуації, що виникла в період воєнного стану в Україні, у КМКЛ №1 та Броварській ЦРБ залучені штатні співробітники кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики медичного факультету №4. Вони також дистанційно консультують своїх хворих, що раніше зверталися до університетських клінічних баз (ЦПМСД №1 Подільського району м. Києва та ДКЛ №9). Теоретичні кафедри факультету продовжують займатися науковою діяльністю. Приміром, співробітники кафедри гігієни і екології №2, працюючи в дистанційному режимі, завершують створення Практикуму з охорони праці в медичній галузі.

Студенти різних курсів медичного факультету №4 працюють там, де можуть знадобитися їхні знання та допомога: у теробороні, волонтерами у ОХМАДИТ, військовому госпіталі м. Києва, Вінницькому пологовому будинку, інших лікарнях Києва та інших міст України. А студенти 6-го курсу надають медичну допомогу різного профілю по всій території Україні!

Викладачі клінічних кафедр факультетів МНУ долучаються до надання медичної допомоги в лікувальних закладах міста і країни. Співробітники кафедри хірургії Стоматологічного факультету працюють у Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, співробітники кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку — у Київській міській клінічній лікарні №37. Співробітники кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, а також кафедри внутрішніх хвороб також готові за потреби надавати медичну допомогу. Дехто долучився до загонів територіальної оборони. Більшість студентів факультету виїхало з Києва та на місцях приєдналися до місцевих підрозділів територіальної оборони, волонтерського руху, здають кров для потреб медичної служби країни. Студенти, які лишились у гуртожитку, та студенти-кияни готові до роботи волонтерами як у медичних закладах, так і у суспільних роботах з оборони міста. Стоматологічний факультет надіслав листи до низки професійних стоматологічних організацій світу із закликом засудити російських агресорів, що розв’язали війну в Україні, і підтримати прагнення України до миру і незалежності.

Співробітники Медико-психологічного факультету проводять онлайн-консультування людей, які відчувають панічні атаки, перебувають у стресі, мають пригнічений настрій та інші гострі стресові стани. За чотири дні війни надано понад 100 консультацій усім, хто потребував допомоги. Окрім того, створені телеграм-бот та телеграм-канал, з якого всі бажаючі можуть дізнатись про науково обгрунтовані, чіткі інструкції щодо самодопомоги: що робити, а також чого не робити в період загрози життю та здоров‘ю та після травматичного досвіду. Кожен бажаючий може доєднатися до наших платформ і отримати інформацію:

- телеграм-канал з психологічної підтримки викладачів та студентів https://www.mvk.if.ua/cssm/29453; ( https://www.mvk.if.ua/cssm/29453 )

- чат-бот з надання першої психологічної допомоги (у тому числі іноземною мовою) https://t.me/friend_first_aid_bot. ( https://t.me/friend_first_aid_bot )



Особливу увагу своїм студентам приділяє Факультет підготовки іноземних громадян. Майже тисяча студентів знаходяться в гуртожитку. Ми також прихистили іноземних студентів з університетів Вінниці та Запоріжжя, які приїхали до Києва до своїх земляків, тікаючи від війни. Вирішується питання відправки на Батьківщину через Європу студентів з Індії.

Викладачі та студенти Факультету підготовки лікарів для ЗСУ долучаються до тероборони та волонтерства у клініках. Щодо клінічних кафедр, зокрема кафедра загальної хірургії №2 розгорнула близько 20 резервних операційних. Проводяться консультаційна робота та тренінги на тему «Сортування поранених», щоб навчати цивільних медиків тактичній медицині і роботі з пораненими.





Ректор Юрій Кучин




Огигінал новини «НМУ імені О.О.Богомольця: Робота університету в період війни. Надання невідкладної допомоги за всіма напрямами у режимі 24/7» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=7299&param=South+Africa
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php