Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності


ПРИЙНЯТО ЗАКОН ЩОДО СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ОРГАНУ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

16 червня 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності». Відповідний законопроєкт (№2255) ( http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=2255&skl=10 ) ухвалено у другому читанні та в цілому.

Закон передбачає створення Національного органу інтелектуальної власності України (НОІВ) як юридичної особи публічного права (державної організації), що належить до сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (Мінекономіки).

Згідно із Законом: "Національний орган інтелектуальної власності (далі - НОІВ) – державна організація, що входить до державної системи правової охорони інтелектуальної власності, визначена на національному рівні Кабінетом Міністрів України як така, що здійснює повноваження у сфері інтелектуальної власності, визначені цим Законом, іншими законами у сфері інтелектуальної власності, актами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, та статутом, і має право представляти Україну в міжнародних та регіональних організаціях".

Функції НОІВ виконує юридична особа публічного права (державна організація), утворена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, та визначена Кабінетом Міністрів України.

Законом визначаються повноваження органу та порядок його створення

У Пояснювальній записці до законопроєкту №2255 зазначено, що відповідна державна організація буде створена на базі Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності».

Підсумки голосування - за посиланням ( http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=6032 ).



Джерело: Верховна Рада України ( https://iportal.rada.gov.ua/news/Novyny/194196.html )




Додатково:

ДНТБ: Статистика використання працівниками українських ЗВО доступу до Scopus, Web of Science та SpringerLink ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6527 )



Огигінал новини «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6534&univ=ufpr.br
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php