ЮНЕСКО: понад 390 мільйонів учнів не відвідують школи в зв’язку з епідемією COVID-19


Закриття шкіл у тринадцяти країнах з метою стримування поширення вірусу COVID-19 перериває процес навчання 391,5 мільйонів дітей і молодих людей у всьому світі, що є безпрецедентним показником.



ЮНЕСКО надає безпосередню підтримку країнам, включаючи створення умов для інклюзивного дистанційного навчання.

«Ми співпрацюємо з країнами з метою забезпечення безперервності процесу навчання для всіх, особливо для дітей і молодих людей, які перебувають у несприятливих умовах та, як правило, найбільше страждають від закриття шкіл», – заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Одре Азуле. «Хоча тимчасове закриття шкіл через проблеми зі здоров’ям та інші кризи, на жаль, не є чимось новим, глобальні масштаби та швидкість порушень освітніх процесів на сьогодні не мають аналогів і, в разі їх продовження, можуть поставити під загрозу право на освіту».

10 березня ЮНЕСКО провела екстрену нараду міністрів освіти з метою обговорення заходів реагування для забезпечення безперервності процесу навчання і забезпечення інклюзивності та справедливості в освіті.

Станом на 12 березня 49 країн Африки, Азії, Європи, Близького Сходу, Північної та Південної Америки оголосили про закриття шкіл та університетів. А ще кілька тижнів тому Китай був єдиною країною, що санкціонувала закриття шкіл.

З тих пір 29 країн санкціонували закриття шкіл по всій країні. Це рішення стосується 391,5 мільйонів дітей та молоді, від дошкільнят до учнів старших класів.

Ще в 20-ти країнах було здійснено закриття шкіл на місцевому рівні з метою запобігання або стримування поширенню COVID-19. Якщо ці країни також оголосять про закриття шкіл в масштабі всієї країни, це позбавить ще 500 мільйонів дітей і молодих людей можливості відвідувати школу.

У зв’язку з цим ЮНЕСКО підтримує здійснення широкомасштабних програм дистанційного навчання ( https://en.unesco.org/news/how-plan-distance-learning-solutions-during-temporary-schools-closures ) та рекомендує відкриті освітні програми та платформи, які школи та вчителі можуть використовувати для дистанційного навчання.

Організація ділиться найкращими практиками щодо використання недорогих мобільних технологій для викладання і навчання з метою пом’якшення наслідків порушень освітнього процесу.

Закриття шкіл, навіть тимчасове, є проблематичним з багатьох причин. Перш за все, воно призводить до скорочення навчального часу, що, в свою чергу, впливає на успішність учнів.

Коли школи закриваються, показники шкільної успішності падають.

Закриття шкіл також призводить до інших негативних наслідків, які важко виміряти, включаючи заподіяні сім'ям незручності і зниження економічної продуктивності, так як в цьому випадку батьки щосили намагаються збалансувати робочі обов'язки з турботою про дітей.

Закриття шкіл також посилює нерівність в освіті: сім'ї, що знаходяться в економічно вигідному положенні, як правило, мають більш високий рівень освіти і більше ресурсів, щоб заповнити прогалини в освіті та організувати розвиваючі заходи для дітей, які не мають можливості відвідувати школу.

ЮНЕСКО вживає всіх зусиль з метою реагування на епідемію COVID-19, серйозну кризу в галузі охорони здоров’я, що охоплює всю планету.

Організація продовжить спостерігати за швидкістю, масштабами та географічним розподілом випадків закриття шкіл, викликаних епідемією COVID-19, і готова надати підтримку країнам у прийнятті відповідних інклюзивних заходів реагування.



Огигінал новини «ЮНЕСКО: понад 390 мільйонів учнів не відвідують школи в зв’язку з епідемією COVID-19» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6394&univ=unipa.it
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php