Іноземні студенти в США вимагають поліпшити умови праці


Студенти, які приїхали до США за програмою Work&Travel, вперше за історію проекту влаштували страйк з вимогою звернути увагу на їхні умови праці.


Студенти, які їдуть до США за програмою Work&Travel, зазвичай планують побачити країну, покращити свою англійську та заробити гроші.

50 українських студентів і 200 студентів з 15-ти країн, учасники чергової поїздки, їхали працювати на шоколадній фабриці. Передбачалося, що у молодих людей будуть нормовані зміни з двома вихідними. Зараз своє місце роботи молодь називає концтабором через те, що їх змушують працювати по ночах вантажниками.

"Немає потурань - маленька ти, худенька, або ти великий і високий хлопець. Можуть поставити хлопця пакувати цукерки, а тебе змусять піднімати важкі коробки - по 27 кілограмів, буває і більше", - розповідає Яніна Брензей, студентка із Запоріжжя.

Як кажуть студенти, повернутися додому в більшості можливості немає. Вирушаючи до Штатів, студенти купували квитки на літак, в яких не можна змінити дату повернення. Крім того, на дорогу в США витрачені чималі гроші.

"Батьки дали мені на цю програму більше 3 тисяч доларів. Я можу розвернутися та поїхати звідси, поміняти квиток. Але як я буду дивитися в очі своїм батькам?", - ділиться Роман Суржко, студент із Днепротпетровска.

Студенти зізнаються, що заробити на фабриці не вдається, зарплати не вистачає на продукти, житло винаймають за власні кошти. При цьому фірма-посередник, що привезла студентів до США, обраховує їх, заявляють студенти.

Молоді люди, які вийшли на акцію протесту, вимагають не тільки допомогти їм, але й заборонити цій фабриці брати студентів на роботу.

"Це дуже важливо для нас - тому що люди, які приїжджають сюди, тут страждають", - говорить Роман Суржко.

Як з'ясувала газета New York Times, робочу силу набирала низка посередників. В результаті ніхто з них не несе відповідальності за те, що люди, які приїхали за програмою американського уряду, працюють у таких умовах.

"Вони дуже важко працюють. А приїхали - по культурному обміну. І багато заплатили, щоб побачити Америку. Але замість цього потрапили в рабство", - повідомив Мітч Трутмен, представник Національного Альянсу допомоги гастарбайтерам США. Держдепартамент США вже звернув увагу на цю ситуацію.


Додатково:

Оксфордський університет досліджуватиме українську міграцію ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1378 )




Огигінал новини «Іноземні студенти в США вимагають поліпшити умови праці» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1209&param=Egypt
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php