Європейська асоціація університетів оприлюднила звіт по забезпеченню якості при підготовці докторів « Світові освітні новини « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Світові освітні новини
Європейська асоціація університетів оприлюднила звіт по забезпеченню якості при підготовці докторів
5-03-2013

У новому звіті, оприлюдненому 26 лютого Європейською асоціацією університетів (European University Association - EUA) проаналізовано розвиток внутрішніх та зовнішніх процесів по забезпеченню якості при підготовці докторів у європейських університетах.

Цей звіт, що підготовлений на основі кількісної інформації, отриманої у ході дослідження, проведеного у 100 університетах по всій Європі та якісної інформації, отриманої під час проведення низки фокус груп та семінарів є результатом 2-річного проекту, що був проведений ЄАУ при підтримці Євросоюзу. 26 лютого він був презентований під час заходу, що відбувся у Постійному представництві Ірландії при ЄС у Брюсселі.

Важливість підготовки наукових кадрів визнана ключовою для майбутнього європейського суспільства знань, оскільки кількість власників докторських ступенів значно зросла протягом останніх років. Удосконалення системи звітності та покращення якості докторальної підготовки таким чином стають набувають все більшого значення.

Новий звіт під назвою «Забезпечення якості у докторальній підготовці- результати проекту ARDE (Quality Assurance in Doctoral Education – results of the ARDE project)» наголошує на тому, що докторальною підготовкою мають керувати більш професійно (принагідно при відкритті докторальних шкіл) та на тому, що вищі навчальні заклади мають приділяти більше уваги звітності та покращенню якості.

Проект ARDE засвідчив, що університети вже запровадили або запроваджують процеси по забезпеченню внутрішньої якості на докторальному рівні включаючи механізми моніторингу часу, що залишається до захисту та рівня готовності роботи, обґрунтування допуску до захисту, керівництва та самої роботи. Ці процеси також фокусуються на якості дослідницького середовища і спрямовані на залучення різних учасників. Підсумки проекту ARDE також засвідчили, що майже 90% респондентів мають письмові процедури/правила допуску для пошукачів, а 91% систематично відслідковують розвиток підготовки кандидатів.

У ключовій сфері докторального керівництва спостерігається помітний тренд стосовно встановлення правил чи напрямків поруч із використанням індивідуальних угод контрактного типу між керівником і пошукачем.

Процеси покращення якості також відіграють важливу роль у докторальній підготовці.

У сфері керівництва, до прикладу, університети організовують тренінги для керівників та збирають наради для обміну досвідом та отриманими результатами, однак, у цій сфері все ще залишається багато питань, які треба вирішити. Розвиток кар’єри пошукачів- це ше одна сфера, у якій, згідно із результатами звіту багато що уже зроблено у рамках підготовки із професійних навичок. 79% вищих навчальних закладів, що брали участь у опитуваннях відповіли, що вони надають допомогу по розвитку кар’єри, однак тільки половина із них спостерігали за якістю кар’єрних послуг. Для порівняння, тільки 23% респондентів спостерігали за кар’єрою докторів.

У той час, як удосконалення звітності та якості є метою усіх трьох етапів вищої освіти (бакалаврату, магістратури та докторантури), звіт відзначив, що докторантура якісно відрізняється від інших двох етапів. Таким чином, процеси контролю якості у докторантурі повинні стати відправною точкою у визначенні специфічних потреб на цьому навчальному етапі.

Що стосується забезпечення зовнішньої якості звіт засвідчив, що деякі зовнішні учасники часто паралельно відслідковують докторальну підготовку ( йдеться про національні агенції по забезпеченню якості, з оцінки виконання досліджень та зовнішні учасники фінансування). У звіті підкреслюється, що ще чимало має бути зроблене шляхом більш високого рівня конвергенції між надто різними оцінками, що даються програмам.

Проект по дослідженню сфер досліджень у докторальній підготовці (ARDE) координувався ЄАУ у партнерстві із Університетським коледжем Йорку (UCC), Університетами Австрії ( UNIKO) та Конференцією ректорів академічних навчальних закладів у Польщі (CRASP). Був підтриманий Програмою по безперервному навчанню Європейської Комісії.

Повний текст звіту можна завантажити тут.


European University Association
February, 2013

Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net




Додатково:

Європейська асоціація університетів (EUA) розпочинає 4 нових проекти із рейтингування, фінансування, якості та інтернаціоналізації у докторантурі

Европейская комиссия: новый стратегический документ «Переосмысление образования» (Rethinking Education)

Аспіранти, мають бути управлінцями, а не рутинними виконавцями

Организация экономического сотрудничества и развития: доклад «На пути к росту 2013»

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів