На навчання українців держава щороку витрачає в 10 разів менше, ніж у країнах Європи « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
На навчання українців держава щороку витрачає в 10 разів менше, ніж у країнах Європи
10-02-2011

Щороку кожен учень обходиться Європі в 6,8 тисяч євро. В Україні — 7 тисяч гривень.


Рекордсменом за витратами на навчання є Голландія, в цій країні в середньому на одного учня в рік витрачається 8,4 тисячі євро. На другому місці йде Бельгія з 7,8 тисячами євро. У Франції цей показник становить 7,6 тисяч євро. В Україні такі витрати на освіту можна назвати «космічними», в рік на одного учня припадає близько 7 тисяч гривень.

«В Україні бюджет освіти від 65 до 70 млрд. грн. Якщо 20 млрд забере вища освіта, 10 технікумів і профтехучилищ, то залишається 40 млрд на учнів, яких у нас близько 4,5 мільйонів. Якщо все порахувати, то виходить, що на кожного припадає 7-8 тисяч гривень», — говорить екс-міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко.

Також варто відзначити, що наша освіта дешевше не тільки через бідну державну скарбницю. Це також маленькі зарплати у викладачів. «Зарплати у викладачів наших набагато нижче, ніж у Європі. Також у нас багато пільг, навчальні заклади, наприклад, не платять за землю, податки не платять. Закордоном по-іншому», — продовжує Ніколаєнко.

Гравці ринку говорять, що вітчизняна освіта дуже сильно програє і за оснащеністю (недостатньою технічною базою, приладами, обладнанню). «Перше, що потрібно змінити, це підвищити зарплату вчителям, друге — на рік потрібно виділити 3-5 мільярдів гривень для переоснащення матеріальної бази вищої школи і близько 10 мільярдів на середню школу», — резюмує Ніколаєнко.

У цілому, внутрішні витрати на освіту (DEI) складаються з витрат всіх рівнів адміністративних органів, які пов‘язані з системою освіти, а також містять у собі приватні вклади (сім’ї, підприємства).

Для порівняння, у 2007 році ці витрати в Бельгії становили приблизно 8,8 млрд євро. З них 5,7 млрд євро припадало на французьку громаду Бельгії, 1,5 млрд — на федеральний бюджет і 465 млн євро — на локальні бюджети.



Что ж стосується приватного фінансування, то витрати, пов‘язані з утворенням, які покладені на сім’ї, оцінюються приблизно в 743 млн євро.

На дослідницькі програми, що фінансуються підприємствами, припадає 79 млн, і 10 млн євро витрачають на дослідження приватні особи. Рівень інвестицій в освіту має французька спільнота Бельгії «серед середньоєвропейських показників, незважаючи на те що Фландрія займає в цьому списку небагато більш високу позицію», повідомила міністр обов'язкової освіти Марі-Домінік Сімоне.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів