НАНУ: Академік НАН України Елла Лібанова прокоментувала інформацію ЦРУ США щодо рівня смертності в Україні « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
НАНУ: Академік НАН України Елла Лібанова прокоментувала інформацію ЦРУ США щодо рівня смертності в Україні
20-09-2024

Директор Інституту демографії та проблем якості життя НАН України академік НАН України Елла Лібанова прокоментувала інформацію Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США щодо рівня смертності в Україні, яка була нещодавно поширена низкою медіа.

Зокрема, зазначалося, що наразі в Україні показник смертності є найвищим у світі і складає 18,6 на 1000 осіб. При цьому показник народжуваності є найменшим — 6 дітей на 1000 осіб. Чи відповідають ці цифри і твердження дійсності?

"Для розрахунків взяли загальний коефіцієнт смертності, — стверджує науковиця. — Жоден фахівець не використовує цей коефіцієнт через те, що він дуже сильно залежить від вікової структури населення. Чому в Катарі він найнижчий? Тому що там населення молоде, а смертність відносно невелика, не така, як в Африці. В Африці населення молодше, але смертність більша, тому загальний коефіцієнт виходить нижче. Найкращий індикатор смертності — це середня очікувана тривалість життя. Це те, чим користуються фахівці", – наголошує Елла Лібанова.

За її словами, в нашій країні не найкращі справи з цим показником.

"На жаль, зараз не можу його назвати точно, бо, як ви розумієте, статистика під час війни залишає бажати кращого. Але я точно знаю, що він не найнижчий в світі. В Африці цей коефіцієнт значно нижчий, в значній кількості країн Азії — також. Поміж європейськими країнами в Україні коефіцієнт справді найнижчий. Але сказати, що він найнижчий в світі — це неправда. <…> Ми такий коефіцієнт ніколи не вживаємо. Цей коефіцієнт використовують, наприклад, щоб подивитися на темпи депопуляції — скорочення чи навпаки зростання населення. Англійською він навіть називається "rough" — грубий. А у нас в перекладі — "загальний коефіцієнт". Або народжуваності, або смертності", – вказує науковиця.



Докладно – у публікації на сайті target="_blank">інтернет-видання “Дзеркало тижня”

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів