МОЗ: Понад 7 300 випускників медичних ЗВО розподілені цьогоріч в інтернатуру « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
МОЗ: Понад 7 300 випускників медичних ЗВО розподілені цьогоріч в інтернатуру
17-09-2024

7 348 випускників закладів вищої освіти за спеціальностями галузі знань «Охорона здоровʼя» були розподілені в інтернатуру у 2024 році. 2 974 з них навчатимуться коштом держбюджету, решта 4 374 – коштом фізичних та юридичних осіб («за контрактом»).

Варто наголосити, що цьогоріч держава забезпечила пропозицією щодо бюджетного місця в інтернатурі кожного випускника медичного профілю — незалежно від того, навчались вони коштом держбюджету чи на контрактній основі. Пропоновані місця відповідали актуальним кадровим потребам держави за спеціальностями. Розподіл відбувався за рейтинговим принципом: хто краще вчився — той має право обрати краще місце. Тобто ті з випускників, які показали найкращі результати упродовж попередніх років та мали вищий рейтинговий бал, мали ширші можливості для вибору спеціальностей та місць проходження інтернатури. Кожен випускник міг самостійно обрати спеціальність в інтернатурі та заклад охорони здоровʼя для проходження інтернатури з-поміж виділених закладу вищої освіти вакансій. Випускники-«контрактники» та окремі категорії «бюджетників» мали змогу отримати довідку про самостійне обрання місця проходження інтернатури з-поміж наявних «контрактних» місць.

Найбільше випускників обрали такі спеціальності:

- Фармація – 1 328 осіб,
- Стоматологія – 1 256 осіб,
- Хірургія – 569 осіб,
- Анестезіологія та інтенсивна терапія – 438 осіб,
- Загальна практика – сімейна медицина – 437 осіб.


На спеціальності «Судово-медична експертиза», запровадженій у 2024 році, навчатимуться 34 інтерни.

Найпопулярнішими регіонами для проходження інтернатури стали:

- м. Київ – 304 особи,
- Львівська область – 269 осіб,
- Дніпропетровська область – 193 особи,
- Київська область – 185 осіб,
- Харківська область – 170 осіб.


Якщо говорити про результати державного розподілу 2024 року, то найбільша кількість лікарів-інтернів була зарахована на пріоритетні для держави спеціальності, за якими спостерігається найгостріша нестача лікарів, а саме: «Загальна практика – сімейна медицина», «Медицина невідкладних станів», «Анестезіологія та інтенсивна терапія», «Педіатрія».

Рейтинг спеціальностей в інтернатурі, на які зараховано найбільшу кількість лікарів-інтернів коштом державного бюджету, такий:

- Внутрішні хвороби – 422 особи,
- Загальна практика – сімейна медицина – 364 особи,
- Хірургія – 324 особи,
- Анестезіологія та інтенсивна терапія – 290 осіб,
- Медицина невідкладних станів – 183 особи,
- Педіатрія – 182 особи.


Загалом станом на вересень 2024 року у закладах вищої освіти різного підпорядкування та форм власності навчається 15 035 інтернів.

Нагадаємо, що МОЗ продовжує вдосконалювати модель інтернатури, яка має максимально відповідати європейським стандартам та кращим світовим практикам. Так, наприклад, цьогоріч було переглянуто зміст навчальної програми та тривалості підготовки за спеціальністю «Фізична та реабілітаційна медицина», затверджено програму за спеціальністю «Судово-медична експертиза», запроваджено програму первинної спеціалізації «Загальна лікарська практика» для іноземців. Українські інтерни отримали можливість проходити закордонне стажування. Запроваджений механізм ротації інтерна між різними закладами охорони здоров’я для забезпечення якісного опановування усіх компетентностей, передбачених програмою інтернатури.

Крім того, команда МОЗ продовжує інтенсивно працювати над розробленням і запровадженням електронної системи рейтингового розподілу в інтернатуру, яка допоможе підвищити прозорість та забезпечити кращу організацію розподілу, знизити корупційні ризики, а також здійснювати подальший облік інтернів та моніторинг процесу проходження інтернатури до моменту отримання сертифіката спеціаліста. Передбачається, що цим інструментом будуть користуватися не лише МОЗ, заклади вищої освіти, заклади охорони здоров’я, але й інтерни, які зможуть робити запити через цю систему на зміну місця проходження інтернатури чи спеціальності, припинення чи поновлення навчання тощо. Детальніше про це ми розповімо після завершення розробки системи.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів