КНУ імені Тараса Шевченка: 190 років першій лекції в Університеті « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
КНУ імені Тараса Шевченка: 190 років першій лекції в Університеті
11-09-2024

10 вересня в КНУ імені Тараса Шевченка відзначили 190 років від дня офіційного початку занять перших 62 студентів. На честь події біля Червоного корпусу було урочисто піднято Державний прапор України та прапор Університету.

«Саме в цей день 190 років тому розпочав роботу Університет св. Володимира, нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Щоправда, далекого 1834 року нині провідний український університет відчинив свої двері в будівлі на вулиці Круглоуніверситетській. Уже тоді він став серцем Києва, навколо якого завирувало життя, – сказав на урочистій церемонії ректор КНУ Володимир Бугров. – У 1842 році Університет переселився до свого нинішнього приміщення. Чи міг хто тоді подумати, що наш красень Червоний корпус стане свідком трьох воєн – Першої світової, Другої світової і російсько-української, яка точиться зараз? Чи можна було передбачити, що цей унікальний витвір академіка архітектури Вікентія Беретті переживе бомбування і руйнацію під час Другої світової війни, а в жовтні 2022 року постраждає від російської ракети? Вочевидь ні. Але відколи перші 62 студенти увійшли до авдиторій нововідкритого Університету, було точно зрозуміло, що він – особливий».

Ректор нагадав, що 190-річна історія КНУ вплетена в найважливіші державотворчі процеси України, де він – не лише їх свідок, а й безпосередній учасник.

«Університет завжди був, є і буде осередком національного українського духу, – наголосив Володимир Бугров. – Університет, який носить ім’я генія нашого народу Тараса Шевченка. Університет, у якому вчилися і працювали члени Кирило-Мефодіївського товариства, в якому започатковувався Народний рух України, студентки та студенти якого брали участь у Революції на граніті, Помаранчевій революції, Революції Гідності, а від 2014 року дають відсіч збройній агресії рф. Університет, який стояв, стоїть і стоятиме ось тут, у центрі незламної столиці незламної України».

За словами Володимира Бугрова, як 190 років тому Університет перетворив Київ на центр інтелектуальної спільноти, так і в майбутньому він залишатиметься генератором прогресивних ідей, двигуном суспільного розвитку країни, джерелом її найвагоміших наукових відкриттів.

«Невипадково герб Шевченкового університету містить гасло «Користь, честь і слава». Це те, що наші випускники і випускниці несуть крізь життя», – сказав ректор.

Під звуки Гімну України на флагштоці біля Червоного корпусу замайорів Державний прапор України. Підняття прапора Університету супроводжувало виконання студентського гімну «Гаудеамус» і гімну Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів