УСПП: Безпідставні кримінальні справи позбавляють бізнес прибутків, а державу податків « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
УСПП: Безпідставні кримінальні справи позбавляють бізнес прибутків, а державу податків
19-07-2024

2023 рік став рекордним за кількістю відкритих кримінальних проваджень проти бізнесу — 43 138 справ. Це найбільший показник з 2012 року, зазначає у своєму дослідженні Опендатабот.

Тенденція зберігається і цьогоріч. При цьому майже 80% справ не доходять до суду або ж не мають вироків по них.

Український союз промисловців і підприємців давно звертає увагу на ці факти правоохоронних структур, зокрема і Офісу генпрокурора.

Президент УСПП Анатолій Кінах свого часу провів низку зустрічей, робочих листувань із Генпрокурором з даного питання. Справа в тім, що сам Офіс визнає, що в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму.

Більше того – навіть ті 23%, що доходять до судового розгляду – переважно підтверджують невинуватість підприємців.

Наприклад, податкова програє у судах до 90% справ проти бізнесу, свідчить аналітика бізнес-омбудсмена.

Така ситуація може розглядатися як тиск на бізнес ( або ж спроби такого тиску), де є корупційна складова. Через такі дії шкода завдається як підприємцям, так і державі.

Бізнес втрачає час, фінансові ресурси на адвокатів, судові збори, попередні штрафи і т.д., щоб довести відсутність порушень у своїх діях. При цьому часто рахунки такого підприємства можуть блокуватися, що унеможливлює виробництво чи операційну діяльність, а це вже – штрафи від контрагентів за недотримання термінів, вказаних в контрактах.

Що більш критично – це репутаційні ризики, адже бізнес, який потрапив до судового реєстру як фігурант кримінальної справи може масово втрачати партнерів, які роблять перевірки фінмоніторингу та комплаєнсу.

Тому тут УСПП підтримує ініціативу, озвучену Опендатабот, яка полягає в тому, щоб дати можливість бізнесу публічно спростовувати інформацію із судового реєстру про те, що компанія - фігурант кримінальної справи (підтвердження з прокуратури із електронним підписом).

«Це у тому разі, якщо судового вироку так і не було або визнано відсутність складу злочину з боку компанії», - коментують в діловому союзі.

Чому це так важливо? В умовах повномасштабної війни проти російського агресора, необхідно створювати прозорі і стимулюючі умови для збільшення ділової, інвестиційної активності. Зрештою, від цього залежать податки, а відтак – обсяги фінансування Сил оборони України. Нагадаємо, що ЗСУ отримують фінансування виключно коштом національного держбюджету, міжнародна допомога не розповсюджується на безпекові сфери.

«Марно закошмарений бізнес втрачає прибутки, а держава – податки», - підкреслили експерти УСПП.

Окрім цього, варто вирішити ще цілу низку проблем українського підприємництва – удосконалити процедуру бронювання, збільшити доступне кредитування (через систему держгарантій для комерційних банків і страхування воєнних ризиків), у державно-приватному партнерстві розвивати мережу малої маневреної генерації і т.д.

«Завдань для підтримки стійкості і відновлення самодостатності української економіки вкрай багато. Створення штучних бар’єрів для бізнесу явно не вписується в цю стратегію. Тож закликаємо правоохоронні органи, прокуратуру переглянути свої підходи та розпочинати кримінальні провадження проти підприємців тільки за умови підтверджених фактів складу злочину в їх діях по принципу “не нашкодь», - підсумували в УСПП.







Додатково:

Міносвіти змінює правила вступу на навчання до аспірантури у 2024 році


ДСЯО: Розпочате моніторингове дослідження якості організації освітнього процесу в ЗВО для здобувачів призовного віку

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів