НАНУ: Звіт про діяльність Національної академії наук України у 2023 році « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
НАНУ: Звіт про діяльність Національної академії наук України у 2023 році
24-04-2024

Звіт розкриває основні напрями діяльності Національної академії наук України, результати досліджень у галузі природничих, технічних, соціальних і гуманітарних наук, використання цих результатів у реальному секторі економіки та суспільній сфері.

Належну увагу приділено науково-організаційній роботі, діяльності Президії і Бюро Президії НАН України, секцій, відділень наук, регіональних наукових центрів. Висвітлено діяльність наукових рад, комісій, товариств, роботу з кадрами, видавничу справу, міжнародні наукові та зовнішньоекономічні зв’язки.

Значне місце відведено питанням фінансового, матеріальнотехнічного та інформаційного забезпечення наукового пошуку, соціально-побутового та господарського обслуговування.

Другий рік повномасштабної російської воєнної агресії суттєво позначився на діяльності Національної академії наук України. На порядку денному постали питання подальшої переорієнтації тематики наукових робіт для задоволення потреб оборони та безпеки, мобілізації ресурсів і пошуку нових можливостей забезпечення досліджень, адаптації до змінених умов життя та організації праці в умовах воєнного стану.

Коротко для ознайомлення:

"...

2.8. ВЗАЄМОДІЯ З ОСВІТНЬОЮ ГАЛУЗЗЮ.
РОБОТА З НАУКОВОЮ МОЛОДДЮ

Взаємодія установ НАН України і закладів освіти, реалізація заходів із підтримки наукової молоді сприяє залученню їх до науки та забезпеченню науковими кадрами наукових установ, закладів освіти та підприємств, а також розвитку наукової співпраці наукових установ і закладів вищої освіти.

З метою розвитку співпраці з освітньою галуззю установи НАН України протягом 2023р. уклали понад 250 договорів про співробітництво з закладами вищої освіти (ЗВО). Відповідно до них забезпечено проходження практики студентів і підвищення кваліфікації освітян у наукових установах Академії, тривала індивідуальна робота наукових керівників зі студентами з підготовки курсових і дипломних проєктів тощо.

Понад 1100 вчених Академії, з них 113 академіків і членів-кореспондентів НАН України, читали в ЗВО навчальні курси, цикли лекцій із актуальних напрямів науки. Понад 50 вчених НАН України очолювали кафедри у таких закладах. Ще майже 370 вчених НАН України та 360 вчених-освітян входили до складу спеціалізованих вчених рад відповідно при ЗВО та наукових установах Академії. Понад 320 освітян підвищували кваліфікацію в установах НАН України.

Станом на 2023 р. діяли 209 спільних науково-навчальних структур наукових установ НАН України та ЗВО, з них чотири створено звітного року.
Наявна мережа спільних науково-навчальних структур була задіяна у магістерській підготовці майже 700 студентів, понад 950 студентів ЗВО виконували в установах Академії дипломні роботи.

У взаємодії науковців НАН України і ЗВО звітного року тривало виконання майже 130 спільних проєктів наукових досліджень і науково-технічних розробок.

Також науковці НАН України брали участь у розробленні навчальних курсів, рецензуванні та акредитаційній експертизі освітніх (освітньо-наукових) програм, роботі екзаменаційних комісій з атестації здобувачів вищої освіти на другому (бакалаврському) та третьому (магістерському) рівнях, розробленні та виконанні програм підвищення кваліфікації держслужбовців, представників громадських організацій тощо.

Звітного року НАН України взяла активну участь у громадських обговореннях проєктів нормативно-правових актів із питань освітньої діяльності Міністерства освіти і науки України. Зокрема, у межах громадського обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення передумов для модернізації мережі закладів вищої освіти)» НАН України надала обґрунтування недоцільності внесення запропонованих змін до ч. 12 ст. 44 Закону України «Про вищу освіту». Зазначені зміни до законодавства призвели б до ліквідації аспірантури в наукових установах, позаяк вони передбачали додаткову вимогу стосовно наявності в установи акредитованих освітніх програм з підготовки магістрів за відповідними спеціальностями, та завдали б непоправної шкоди забезпеченню науковими кадрами як наукової галузі, так і високотехнологічних підприємств.

З метою залучення молодих учених до роботи в наукових установах НАН України, підвищення їхньої кваліфікації, підтримки наукових здобутків у Академії продовжувала діяти програма постдокторальних досліджень. Загалом 2023 р. отримували фінансування 19 молодих учених-постдокторантів. За результатами виконання цієї програми надано фінансову підтримку для працевлаштування 13 молодих учених.

Звітного року здйснено конкурсний відбір і розпочато виконання 94 проєктів науково-дослідних робіт молодих учених НАН України. Обсяг фінансування за ними 2023 р. становив 5,5 млн грн.

Станом на 31.12.2023 у наукових установах НАН України працювали 1504 молодих учених, серед них 53 доктори наук віком до 40 років включно. Ступінь кандидата наук, а також доктора філософії мали 733 молоді науковці. Відсоток молодих вчених від загальної кількості наукових працівників НАН України становить 11,2 %, а молодих учених серед кандидатів наук — 11,6 %.

На жаль, процес скорочення чисельності молодих науковців в НАН України триває. Загальна кількість молодих учених проти 2022 р. зменшилась на 9,9 %, зокрема на 12,9 % — молодих учених — кандидатів наук / докторів філософії). За два роки повномасштабної війни, загальна кількість молодих учених зменшилась на 23,5 %, а молодих кандидатів наук — на 28,4 %.

..."


У звіті відмічено наступні українські ЗВО:

- Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
- Державний торговельно-економічний університет
- Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
- Донецький національний технічний університет
- Донецький національний університет імені Василя Стуса
- Київський академічний університет
- Київський національний університет будівництва і архітектури
- Київський національний університет імені Тараса Шевченка
- Київський університет права НАН України
- Класичний приватний університет
- Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
- Львівський національний університет імені Івана Франка
- Маріупольський державний університет
- Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут"
- Національний медичний університет імені О.О. Богомольця
- Національний технічний університет "Дніпровська політехніка"
- Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
- Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"
- Національний транспортний університет
- Національний університет "Запорізька політехніка"
- Національний університет "Львівська політехніка"
- Національний університет "Одеська політехніка"
- Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
- Національний університет біоресурсів і природокористування України
- Національний університет оборони України
- Національний університет харчових технологій
- Національний університет цивільного захисту України
- Одеський державний екологічний університет
- Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
- Сумський державний університет
- Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
- Ужгородський національний університет
- Український державний університет науки і технологій
- Український державний хіміко-технологічний університет
- Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна
- Хмельницький національний університет
- Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького
- Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Завантажити Звіт:

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів