IP офіс: Перелік загальнодоступних інформаційних ресурсів патентної документації « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
IP офіс: Перелік загальнодоступних інформаційних ресурсів патентної документації
22-04-2024

Перелік загальнодоступних інформаційних ресурсів патентної документації

Оновлено 01.04.2024


Містить корисні інформаційні ресурси:

- Європейського патентного відомства (ESPACENET, Європейський патентний реєстр, Європейський сервер публікацій);
- Всесвітньої організації інтелектуальної власності (PatentScope, WIPO INSPIRE, Pat-INFORMED);
- Відомства з патентів і торговельних марок Німеччини (DEPATISnet);
- Відомства США з патентів та торговельних марок (USPTO Patent Public Search Basic (PPUBS Basic), Google Patents, Global Dossier, Список цитувань);
- The Medicines Patent Pool, Швейцарія (MedsPaL);
Європейського інституту біоінформатики (EMBL-EBI), Велика Британія ( SureChEMBL);
- Cambia, Австралія (The Lens);
- Ініціативи розпочатої компанією AT&T та Georgia Intellectual Property Alliance (GIPA), США (Patent Quality through Artificial Intelligencе (PQAI).



№ з/пПровайдер, країнаНазва, зміст інформаційного ресурсу. Гіперпосилання
123

1

Європейське патентне відомство (ЄПВ)

ESPACENET      (https://worldwide.espacenet.com/patent/search)      -

інформаційний ресурс Європейського патентного відомства надає безоплатний доступ до інформації про винаходи та технічні розробки з 1782 року до сьогодні та містить дані про понад 150 мільйонів патентних документів з усього світу. ЄПВ надає користувачам високоякісні онлайнові патентні дані з понад 80 різних країн.

Бази даних ЄПВ оновлюються щоразу, коли доступна нова інформація. Дані додаються до бази даних одразу після їх отримання від національних патентних відомств. Espacenet доступний як для експертів, так і для новачків.

Є кілька варіантів пошуку:

Розумний пошук поєднує кілька функцій в одному, простому у використанні полі пошуку. Просто введіть свої терміни, і пошукова система спробує «вгадати», що ви маєте на увазі. Таким чином, ви можете зосередитися на звуженні результатів пошуку та усунути неоднозначність, якщо необхідно, ввівши додаткові терміни. Розумний пошук також розуміє мову контекстних запитів (CQL).

Розширений пошук є найкращим варіантом, якщо ви хочете вести пошук в бібліографічних даних і рефераті і комбінувати різні терміни пошуку.

Пошук за класифікацією є правильним варіантом, якщо ви зацікавлені в пошуку всіх патентних публікацій у певній технічній галузі, який використовують здебільшого професіонали. Звикання до нього може зайняти деякий час, але, зазвичай, воно варте зусиль.

2

Європейський патентний реєстр (https://register.epo.org/regviewer) -найповніше та сучасне джерело, де можна знайти дані процедурного та правового статусу патентних заявок, які розглядаються Європейським патентним відомством.

3

Європейський сервер публікацій (https://www.epo.org/searching-for-patents/technical/publication-server.html) - є юридично визнаним авторитетним джерелом патентних заявок і патентних специфікацій, опублікованих ЄПВ, оновлюється щотижня та надає безкоштовний онлайн-доступ до всіх європейських патентних документів.

За допомогою Європейського сервера публікацій можна:

  • • переглянути всі публікації європейських патентних заявок (документи A) та описи виданих європейських патентів (документи B) з 1978 року по теперішній час;

  • • перекладати документи одним натисканням кнопки;

  • • завантажувати окремі документи у закодованому форматі PDF/A;

  • • отримати доступ до Espacenet або Європейського патентного реєстру, щоб знайти додаткові дані

4

Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ)

PATENTSCOPE (https://patentscope.wipo.int/search/en/search.jsf) - база даних Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), яка містить дані понад 60 національних та регіональних фондів, близько 115,6 мільйонів патентних документів з усього світу, включно з 4,8 мільйонами опублікованих міжнародних патентних заявок (PCT). PATENTSCOPE -найповніше джерело даних про патентні заявки, подані відповідно до Договору про патентну кооперацію (РСТ).Також база даних надає доступ до непатентної літератури.

PATENTSCOPE має систему багатомовного повнотекстового інформаційного пошуку - англійською, іспанською, французькою, китайською, німецькою, португальською, японською, корейською, арабською, російською мовами.

Система здатна розпізнавати однокореневі слова на більшості мов, що підтримуються.

Можливі декілька варіантів пошуку в PATENTSCOPE:

  • - простий

  • - розширений

  • - комбінація полів

  • - перехресне мовне розширення

  • - пошук хімічних сполук.

Результати пошуку можна сортувати за релевантністю або за датою публікації/подання заявки.

5

З 2020 року ВОІВ поповнила свій набір онлайн-сервісів платформою WIPO INSPIRE (Індекс спеціалізованих звітів про патентну інформацію) (https://inspire.wipo.int/wipo-inspire), що забезпечує безкоштовний доступ до глобального і структурованого огляду патентних баз даних.

WIPO INSPIRE служить універсальним джерелом інформації про комерційні/національні/регіональні патентні бази даних. Інтернет-платформа надає патентним відомствам, винахідникам, дослідникам та підприємцям безкоштовний доступ до комплексних, неупереджених та структурованих звітів про особливості та охоплення патентних баз даних та пошукових систем. Цей сервіс дозволяє обрати базу даних, що найбільше відповідає умовам пошуку як комерційну, так і безкоштовну, містить ряд ефективних і простих у використанні функцій. Зокрема, є можливість порівняння функцій декількох патентних баз, доступ до інтерактивної карти, за допомогою якої користувачі можуть за лічені секунди зрозуміти, які патентні бази охоплюють ту чи іншу юрисдикцію. На платформі доступні: інформація щодо звітів ВОІВ про патентний ландшафт (PLR); патентна аналітика з відкритим вихідним кодом; угоди про трансфер технологій; управління передачею технологій тощо.

Щоб скористатися додатковими функціями та послугами сервісу, на сайті ВОІВ передбачено вхід за допомогою облікового запису.

6

Pat-INFORMED (https://www.wipo.int/patinformed/) - пошукова система та база даних з відкритим доступом, що надає інформацію про ключові патенти на ліки. Ввівши МНН (міжнародну непатентовану назву) лікарського засобу у базі даних Pat-INFORMED, можна отримати відповідну інформацію про його патентний статус у певній країні.

Наразі Pat-INFORMED містить інформацію про понад 14 000 індивідуальних патентів на 600 сімейств патентів і 160 окремих продуктів. Обсяг бази даних охоплює ліки в шести терапевтичних областях (ВІЛ/СНІД, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, гепатит С, онкологія, захворювання органів дихання), а також низку інших запатентованих продуктів, що належать до Списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Pat-INFORMED - це ініціатива ВОІВ, Міжнародної федерації виробників та асоціацій фармацевтичних препаратів (IFPMA) і 20 провідних біофармацевтичних компаній, що займаються дослідженнями.

7

Відомство з патентів і торговельних марок Німеччини (DPMA) (Німеччина)

DEPATISnet (https://www.dpma.de/english/search/depatisnet/) - це база даних Відомства з патентів і торговельних марок Німеччини для онлайн-пошуку патентних публікацій з усього світу. Є однією з найбільших безкоштовних патентних баз даних. Вона включає внутрішній електронний архів документів відомства DEPATIS (німецька патентно-інформаційна система), також DEPATISnet надає архів документів з 143 мільйонами записів даних приблизно з 100 країн. Зокрема, Австрія (з 1920 року), Швейцарія (з 1888 року), Китай (з 1985 року), Німеччина (з 1877 року), Франція (з 1920 року) та ін.

Майже 85% записів доступні безпосередньо у форматі PDF.

DEPATISnet пропонує інтерфейс користувача німецькою та англійською мовами, надає шість режимів пошуку:

Базовий: режим для тих, хто має невеликий досвід пошуку.

Розширений: дозволяє шукати в різних пошукових полях і комбінувати вибрані поля відповідно до ваших потреб.

Експерт: експертний режим рекомендується для користувачів, які мають досвід патентного пошуку. Цей режим дозволяє створювати більш складні пошукові запити.

Ikofax: режим IKOFAX підходить для користувачів, які мають знання синтаксису IKOFAX і системи баз даних DEPATIS.

Сімейство патентів: за номером документа можна визначити членів сімейства патентів.

Підтримка PIZ: у режимі «Підтримка PIZ» можна пересилати запити професіоналам у центри патентної інформації Німеччини.

З березня 2023 року для користувачів бази даних DEPATISnet пошуковий текст публікацій японською, китайською та корейською мовами доступний у перекладі англійською мовою. Переклади здійснюються за допомогою WIPO Translate, інструменту машинного перекладу на основі штучного інтелекту. Функція полегшує й прискорює пошук.

8

Відомство США з патентів та торговельних марок (USPTO) (США)

Сайт Відомства США з патентів та торговельних марок (http://www.uspto.gov).

Патентне відомства США, є федеральним агентством уряду Сполучених Штатів і відповідає за видачу патентів США та реєстрацію торгових марок, отже надає точний правовий статус кожного патенту разом із детальним описом. Це найкращий сайт для отримання інформації про патенти Сполучених Штатів Америки.

База даних містить повні тексти патентів, виданих з 1976 року дотепер, і PDF-зображення для всіх патентів з 1790 року дотепер.

В базі можна провести простий та розширений пошук.

Інструмент Patent Public Search має два сучасні інтерфейси (https://ppubs.uspto.gov/pubwebapp/static/pages/landing.html)

Patent Public Search Basic (PPUBS Basic) - пошук за ключовими словами чи загальними полями, такими як винахідник або номер публікації.

Якщо вибрати Advanced Search, можна при пошуку використовувати повні параметри запиту, а також додатково фільтрувати патентний пошук за базою даних або впорядковувати документи за допомогою тегів.

9

Google Patents (https://patents.google.com/) - це безкоштовна платформа від Google, де можна шукати патенти та патентні заявки з усього світу.

Google Patents надана Відомством США з патентів та торговельних марок (USPTO), індексує понад індексує понад 120 мільйонів патентів і патентних заявок повним текстом від 100 патентних відомств світу.

Розширений пошук дозволяє здійснювати пошук по таких критеріях як автор, назва, номер патенту, дата. Пошукова система використовує спеціальну технологію розпізнавання тексту на фотографіях, яка дозволяє здійснювати пошук навіть по тексту на відсканованих патентах.

10

Global Dossier (https://globaldossier.uspto.gov/#/) - це набір бізнес-послуг, що розробляються відомствами IP5 (USPTO, EPO, JPO, KIPO та SIPO). Вони надають зацікавленим користувачам інтелектуальної власності безкоштовний, безпечний і єдиний доступ до інформаційного досьє всіх заявок, що охоплюються сімействами та подаються до патентних відомств, які беруть участь в цьому проєкті.

За допомогою Global Dossier можна:

  • отримати безкоштовний доступ у режимі реального часу до інформації про патентні заявки з відомств-учасників в одному місці;

  • здійснити машинний переклад іноземних патентних документів.

Global Dossier пропонує переклад англійською мовою повідомлень/ документів китайською, японською та корейською мовами.

Global Dossier доступне також через Європейський патентний реєстр.

Список цитувань - бета-версія «Citation List» (Список цитувань) від Глобального досьє USPTO, містить більш вичерпний перелік відповідних цитат, доступних у пов’язаних заявках, які мають спільні заяви на пріоритет.

11

The Medicines Patent Pool (Швейцарія)

MedsPaL (https://www.medspal.org) - база даних (БД) з відкритим доступом, створена The Medicines Patent Pool - організацією громадського здоров’я, яка здійснює свою діяльність за підтримки ООН з метою розширення доступу до препаратів для лікування ВІЛ, гепатиту, туберкульозу тощо.

У БД представлена інформація про права інтелектуальної власності на лікарські препарати, що входять до Орієнтовного переліку життєво необхідних лікарських засобів, розробленого ВООЗ.

БД охоплює понад 10 500 національних патентних заявок на 135 пріоритетних лікарських засобів (260 рецептур) у більш ніж 130 країнах.

БД дозволяє шукати інформацію про патенти та ліцензії за країною, назвами ліків і захворюваннями; здійснювати пошук за номерами патентів, назвою продукту, іменем заявника, статусом патенту або будь-якою комбінацією; інтерактивна мапа містить детальну інформацію про заявку та посилання на додаткову інформацію; у разі підписання ліцензії на певний лікарський засіб - детальну інформацію про ліцензійну угоду.

БД формується та оновлюється через: автоматизовані канали даних Європейського патентного відомства (ЄПВ); отримання інформації безпосередньо від національних і регіональних патентних відомств, у тому числі через угоди про співпрацю з деякими з цих відомств; бази даних національних і регіональних патентних відомств; звіти про відповідні іноземні заявки та гранти, які вимагаються деякими патентними відомствами.

12

Європейський інститут біоінформатики (EMBL-EBI) (Великобританія)

БД SureChEMBL (https://www.surechembl .org) є одним із ресурсів Європейського інституту біоінформатики (EMBL-EBI), що містить хімічні сполуки, які відібрані з повних текстів, зображень і вкладень патентних документів. БД щоденно поповнюється та оновлюється автоматично. Джерелом безперервного автоматизованого процесу вилучення, розпізнавання та аналізу текстів і зображень є бази основних чотирьох патентних відомства - ВОІВ, ЄПВ, США, Японії.

БД SureChEMBL містить понад 17 мільйонів різних сполук, відібраних із понад 14 мільйонів патентних документів, що охоплюють часовий діапазон від 1970 року до сьогодні.

Ключовою відмінністю даної бази від інших баз у вільному доступі є швидкість анотування та індексування хімічних структур, вилучених з нових патентних документів. У більшості випадків час від публікації патенту відомством до того, як патент і пов’язані з ним документи стануть доступними для пошуку в інтерфейсі SureChEMBL, становить від 1 до 4 днів.

13

Cambia

(Австралія)

The Lens (https://www.lens.org/lens/search/patent/structured) - он-лайн сервіс патентного пошуку, створений незалежною некомерційною організацією Cambia, дозволяє вести пошук патентів із США, Європи, Австралії та ВОІВ. Це база даних патентів і наукової літератури, яка бере бібліометричні дані з інших баз даних (таких як PubMed і Crossref) і поєднує їх в один дедуплікований, з уніфікованим синтаксисом пошуку. The Lens - база даних із понад 225 мільйонами наукових праць, 153 мільйонами глобальних патентних записів і понад 370 мільйонами біологічних послідовностей.

14

Ініціатива розпочата компанією AT&T та Georgia Intellectual Property Alliance (GIPA) (США)

Patent Quality through Artificial Intelligence (PQAI) (https://projectpq.ai) -платформа з відкритим вихідним кодом для спрощення процесу патентування шляхом покращення пошуку та аналізу рівня техніки. Ініціатива була розпочата у 2018 році компанією AT&T та Georgia Intellectual Property Alliance і має на меті надати користувачам інструменти для пошуку патентної документації за допомогою штучного інтелекту.

PQAI використовує бази даних з 11 мільйонами патентів та опублікованих патентних заявок США, за винятком тих, що стосуються хімічних і біотехнологічних областей.

На створений користувачем запит база даних надає 10 найбільш відповідних результатів, тобто інструмент звужує діапазон до найближчих, найрелевантніших результатів.





Підготовлено відділом інформаційного забезпечення сфери інтелектуальної власності департаменту інформаційно-документального забезпечення УКРНОІВІ тел. 494-06-16



Додатково:

Перелік баз даних об’єктів промислової власності зарубіжних патентних відомств, до яких надається безоплатний доступ в мережі Інтернет

Перелік науково-технічних баз даних та довідкових ресурсів, до яких надається безоплатний доступ в мережі Інтернет.

Інформація для рейтингу

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів