УКУ: Українські підприємці вирушать на навчання у Кремнієву долину « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
УКУ: Українські підприємці вирушать на навчання у Кремнієву долину
20-02-2024

Українські підприємці вирушать на навчання у Кремнієву долину – спільна програма УКУ та Стенфордської вищої школи бізнесу

СfE акселератор Українського католицького університету спільно зі Стенфордською вищою школою бізнесу (Stanford Graduate School of Business, Stanford GSB) запускає нову навчальну програму Stanford Ignite Ukraine – запалюємо українських підприємців – для представників українського малого і середнього бізнесу. 42 учасники з України 19 лютого розпочали своє навчання. Програма покликана стати мостом між українськими підприємцями й спільнотою Кремнієвої долини та каталізатором змін й розвитку малого та середнього бізнесу в Україні.

«Обʼєднуючи місії УКУ та Стенфордської вищої школи бізнесу, ми прагнемо допомогти українським підприємцям зростати, втілювати амбітні та інноваційні ідеї в межах своїх бізнесів, що підвищуватиме їхню конкурентоспроможність у глобальній екосистемі. Програма Stanford Ignite Ukraine має глобальну мету – дати впевненість українським підприємцям та зміцнити їхні бізнеси», – розповідає Іван Петренко, виконавчий директор СfE accelerator УКУ.

За його словами, досвід та знання, отримані в середовищі Кремнієвої долини, дозволять українським підприємцям переосмислити свої бізнеси та орієнтири розвитку. Підприємці отримають практичні управлінські інструменти для впровадження змін і системний підхід до того, як долати виклики, з якими зараз зіштовхується український бізнес.

Програма складається з двох частин – онлайн та офлайн. В онлайн-частині учасники у командах працюватимуть над венчурними ідеями, проведуть інтерв’ю з цільовою аудиторією та підготують свої перші презентації. Друга частина – виїзний модуль у Стенфордській вищій школі бізнесу: навчання під керівництвом викладачів, присвячене тому, як розвивати успішне підприємство. Також заплановані кілька сесій від запрошених спікерів; зустрічі з представниками венчурних фондів, інвесторів та експертів. Крім того, протягом усього часу перебування на кампусі учасники матимуть можливість щотижня спілкуватися з людьми зі спільноти Stanford GSB та Кремнієвої долини.

Програма Stanford Ignite Ukraine організована CfE accelerator спільно з Stanford Graduate School of Business, за підтримки Міністерства економіки України, програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та Українського католицького університету.

«Міністерство економіки підтримує проєкт “Запалимо українських підприємців”, адже це унікальна можливість безкоштовно пройти навчання в одній з найкращих бізнес-шкіл світу. Ми віримо в те, що українські підприємці та підприємиці, які прагнуть розвивати свій бізнес та паралельно отримувати нові знання, матимуть справді безцінний досвід», – каже Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністерка, міністерка економіки України.

Як виникла ідея програми Stanford Ignite Ukraine?

Іван Петренко розповів, що усе почалося з особистих контактів. У започаткуванні програми допомогла Наталія Анон – членкиня ради Фонду Українського католицького університету, партнерка УКУ, членкиня Дорадчої ради Angel One Fund. Вона понад 20 років проживає у США, де заснувала власну IT-компанію.

«Закінчивши 23 роки тому MBA у Stanford GSB, я мріяла, аби українські підприємці також перейняли від викладачів однієї із найкращих світових бізнес-шкіл знання та досвід, які допоможуть їм не просто розвинути власний бізнес, а дадуть змогу конкурувати на міжнародних ринках. Я вірю, що ця програма допоможе започаткувати нові бізнеси, розвивати існуючі набагато швидше та створювати більше нових робочих місць. Це допоможе зміцнити економічну силу України в такий непростий час», – каже Наталія Анон.

Розуміючи, що українські підприємці постійно працюють з викликами війни та мають велику потребу в розвитку, Наталія поділилася ідеєю зі своїм колишнім професором Чарльзом Голлоуеєм (Charles A. Holloway), який навіть у віці 90 років продовжує працювати в Stanford GSB. Професор Голлоуей з радістю підтримав ідею Наталії та порадив звернутися до професора Йоссі Фейнберґ (Yossi Feinberg), відповідального за програму Stanford Ignite. Професор відразу підтримав ідею: «Стійкість, винахідливість та наполегливість українського народу надихає весь світ, особливо, як бізнес впроваджує інновації в умовах війни. “Stanford Ignite Ukraine” – це саме та програма, яка допоможе українським лідерам та їх бізнесам процвітати, мінімізуючи можливі ризики».

Також він представив Наталію Джону Левайну (Jonathan Levin), деканові Stanford GSB, який побачив величезний потенціал у створенні свого роду «мосту» між Україною та спільнотою Кремнієвої долини. Так зародилася співпраця між УКУ та Stanford Graduate School of Business на наступні чотири роки. Наталія фінансує навчання підприємців. За грантові кошти програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» покривають інші витрати.

Запалимо українських підприємців: про зміст програми

Далі розпочалося формування самої програми. Початково вона мала бути розроблена для стартапів. Однак у процесі роботи команда зрозуміла, що набагато більше позитивного впливу буде, якщо допомогти малому і середньому бізнесу: «Оскільки стартап-індустрія з початком війни дещо призупинилася», – каже Іван Петренко.

Сама програма триває 7 тижнів. Перший місяць – онлайн-навчання. Опісля учасники на три тижні поїдуть у Стенфорд, де триватиме практична робота над проєктами. На завершення у планах організувати кілька зустрічей з бізнес-спільнотою як українців, так і американців у Каліфорнії. Також учасники матимуть декілька зустрічей з інвесторами з Кремнієвої долини, які в майбутньому можуть стати потенційними інвесторами чи партнерами їхніх бізнесів.

«Ми хочемо допомогти власникам і керівникам підприємства зробити їхні бізнеси більш успішними, побудувати ефективні бізнес-моделі та продукти/сервіси. Багато з них шукають виходу на зовнішні ринки, хочуть запускати нові продукти, або покращити уже існуючі. Ми їм у цьому допоможемо. На програмі Stanford Ignite Ukraine ми фокусуватимемося на тих речах, які потребують, як правило, найбільше уваги – продаж, маркетинг та дистрибуція. Також будемо говорити про лідерство у веденні бізнесу і залученні інвестицій»,– каже Іван Петренко.

По закінченню програми СfE акселератор УКУ продовжить працювати з учасниками вже в Україні, відстежуватиме їхні успіхи, передовсім кількісні показники: кількість залучених інвестицій, створених робочих місць, зовнішні ринки на які вдасться вийти, збільшення продажу. Це, зі слів Івана Петренка, дасть можливість організаторам, зрозуміти, наскільки ефективною була програма і, що варто покращити у наступному відборі.

Як відбувався відбір учасників?

Організатори програми вирішили сфокусуватися на власниках малого і середнього бізнесу, які вже мають щонайменше 3 роки підприємницького досвіду. Важливо, щоб компанія була зареєстрована в Україні, мала не менше 8-ми найнятих та офіційно працевлаштованих працівників, а також, аби власники вільно володіли англійською мовою.

Після оголошення конкурсу та проведення промокампанії, на участь у програмі надійшло 977 заявок від бізнесів з різних регіонів України – Києва, Львова, Харкова, Одеси, Івано-Франківська, Дніпра, Донецька, Херсону, Запоріжжя. Ті, хто пройшов технічні критерії, надсилали листи, в яких описували свою мотивацію та очікування.

Серед 42 учасників, яких обрали, є представники різних сфер, зокрема: сервіс пошуку і доставки ліків Liki24.com; виробник БПЛА «Атлон Авіа»; комунікаційна агенція Gres Todorchuk; бренд одягу JUL; CleanTech-стартап, що створює біорозкладні вироби з кавової гущі rekava; мережа магазинів туристичного та спортивного одягу й спорядження Gorgany; виробник бельгійського шоколаду Spell Chocolate; бренд ювелірних виробів dukachi; сервіс порівняння та онлайн-оформлення страхових продуктів hotline.finance; YedynkaDGTL, компанія, що спеціалізується на маркетингу та веброзробці та інші.

Сильний бізнес – це одна із запорук нашої свободи і безпеки в майбутньому: очікування учасників

Одним із учасників програми Stanford Ignite Ukraine став Андрій Бандрівський – дистриб’ютор та виробник спорядження й одягу для походів і спорту у компанії Gorgany, випускник Бізнес-школи УКУ.

«Останні два роки наш ментальний ресурс зосереджений на боротьбі з викликами війни: як залишатися стійкими, втримати команду, бути корисними для клієнтів, заробляти й допомагати армії. Ми всі мріємо про свободу, про сильну Україну, яка зможе себе захистити від будь-якої агресії. Для цього нам треба стати багатою країною. І немає іншого шляху, ніж будувати яскраві та помітні у світовому контексті компанії, бренди й продукти. Це треба робити вже, але цього треба вчитися, – розповідає Андрій Бандрівський. – Я подався на програму, бо, на мою думку, це унікальна можливість повчитися в топбізнес школі світу. Мені дуже цікаво краще зрозуміти, як компанії США за 10 років стають глобальними. Я хочу побачити як вони мислять, перейняти цей досвід, щоб долучитися до процесу розвитку своєї компанії, щоб вона теж змогла рости і стала відомою у світі. На мою думку, сильний бізнес – це одна із запорук нашої свободи і безпеки в майбутньому».

Також своїми очікуваннями поділилася Олеся Єдинак-Хома, співзасновниця та CEO YedynkaDGTL, компанії, що спеціалізується на маркетингу та веброзробці.

«Багато років тому я вирішила, що колись обов’язково буду вчитися у Стенфорді. Тому коли прочитала про цю можливість, і те, що програма має на меті допомогти малому та середньому бізнесу стати більш інноваційним та виходити на нові ринки, то сприйняла це як знак. Також для мене важливо, що організаторами є СfE accelerator УКУ, з якими я розділяю спільні цінності, – розповідає Олеся Єдинак-Хома. – Зараз у компанії ми маємо ціль розробити експортну стратегію, щоб побудувати системний продаж за кордоном. А в сучасних умовах – це треба робити дуже швидко, з урахуванням впливу світової стагнації. У рамках виходу на зовнішні ринки ми як компанія розпочинаємо роботу з новими типами організацій та запускаємо нові продукти для них. Раніше ми більше працювали з великими компаніями та організаціями. Цього ж разу при вході на нові ринки цілимося у стартапи, акселератори, венчурні бізнеси та компанії, що створюють інновації. А в довшій перспективі плануємо запуск власних продуктів та Startup Studio. Очікую, що програма Stanford Ignite Ukraine дасть можливість потрапити в потрібне середовище, поговорити та перевірити свої гіпотези. А нові знання, здобуті у кращій бізнес-школі світу, відповідні знайомства – впевнена значно пришвидшать трансформацію мене як підприємниці, а також моєї компанії та відкриють нові обрії».

Бізнес у контексті війни

Іван Петренко наголошує, що український малий і середній бізнес, який продовжує якісно працювати, – це одне з відкриттів з початком повномасштабної війни: «Коли до нас приїздять іноземні підприємці та на власні очі бачать, що бізнес продовжує працювати, створювати робочі місця, запускати нові продукти, сервіси, виходити на зовнішні ринки, то вони не розуміють, як таке можливо».

Малий і середній бізнес – це основа будь-якої економіки, підприємці потребують підтримки в умовах війни. І запуск такої програми – це також освітній внесок у майбутню перемогу.

«Важливо, щоб подібна програма не була одиничною, тому наступний набір на Stanford Ignite Ukraine почнеться восени 2024 року. Далі, можливо, нам вдасться організувати навчання для викладачів і студентів УКУ. Нам буде дуже цікаво спостерігати за спільнотою, яка формуватиметься через цю програму, і як українські підприємці впроваджуватимуть новий якісний досвід у своїх бізнесах та інституціях», – підсумовує Іван Петренко.

Додамо, що програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підтримує український бізнес з метою підвищення конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів