University World News: Епоха шанобливого ставлення до глобальних рейтингів добігає кінця « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
University World News: Епоха шанобливого ставлення до глобальних рейтингів добігає кінця
8-02-2024

Останнім часом посилилася критика світових рейтингів університетів. Причини та можливі наслідки цього невдоволення різноманітні, і важко передбачити майбутнє, але можна посперечатися, що за кілька років міжнародне рейтингування виглядатиме зовсім інакше.

Як часто зазначається, глобальні рейтинги стартували в 2003 році з першого видання Академічного рейтингу університетів світу (ARWU) Шанхайського університету Цзяо Тонг. Це сталося через два десятиліття після того, як рейтинги американських коледжів і університетів у US News & World Report (US News) стали потужною силою американської вищої освіти.

Відтоді рейтинги процвітали. На додаток до звичайних рейтингів досліджень і тих, які поєднують дослідницькі показники з показниками, які можуть бути пов’язані з викладанням і навчанням, ми тепер маємо рейтинги веб-активності, стабільності, працевлаштування, третіх місій і соціального впливу.

Для тих, хто хоче більше, Times Higher Education (THE) планує рейтинги міждисциплінарного та онлайн-навчання, які, без сумніву, будуть дуже захоплюючими та приголомшливими.

Рейтинги, здається, всюди. Вони використовуються для залучення студентів і талановитих дослідників, оцінки наукового рівня та перегляду інституційної стратегії. Вони стали елементом міграційної політики у Сполученому Королівстві, Нідерландах, Данії, материковому Китаї та Гонконзі.

Рейтинги допомогли поінформувати студентів та інших про те, як університети сприймаються суспільством і колегами, а також про якість і кількість досліджень, які вони проводять або підтримують. Вони можуть, якщо їх методології є прозорими та достатньо точними, попереджати громадськість про недоліки чи досягнення установ чи систем, особливо у сфері досліджень та інновацій.

Деякі негативні сторони


Але є й негативні моменти, часом дуже негативні. Рейтинги призвели до того, що університети почали надмірно інвестувати в ті показники, які могли б підвищити їх рейтингові бали, як-от кілька багатоуніверситетських проектів, які до цього року непропорційно сприяли успіху у рейтингу THE World University Rankings.

Добре відомі рейтинги часто зазнають методологічних змін, які можуть зашкодити або принести користь університетам, покладаючи незаслужену провину чи похвалу на керівництво університетів...

При цьому слід пам’ятати, що світ без якогось порівняльного зовнішнього оцінювання університетів важко уявити.

З самого початку глобальні рейтинги піддавалися постійній критиці в наукових журналах, на конференціях, у соціальних мережах і блогах.

Рейтинги ставали все більш політизованими, оскільки уряди приписували собі заслуги, коли їхні флагмани оцінювались краще, а опозиційні партії та фракції раділи, коли виші отримували гірші результати.

Більш критична фаза

Однак, схоже, що часи некритичного визнання трьох великих глобальних рейтингів – THE , Quacquarelli Symonds (QS) і Shanghai, або, можливо, чотирьох, якщо врахувати найкращі світові університети US News , – добігають кінця. Скрізь панує невизначеність, але в Азії вона, здається, сильніша. Тим часом на Глобальній Півночі зараз широко поширений рух за перегляд усієї справи рейтингів, можливо, навіть для повної відмови від них.

В основі цих тенденцій лежить зростаючий інтелектуальний потенціал Китаю та, можливо, інших частин Азії. Це призвело до того, що великі комерційні рейтинги шукають нові показники, які зацікавлять іноземних студентів, і переробляють свої методики, щоб компенсувати зниження або застій результатів досліджень і якості багатьох установ Глобальної Півночі.



Докладніше на сайті universityworldnews.com >>>

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів