Український союз промисловців і підприємців: Почалася нова хвиля релокації українських підприємств за кордон « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Український союз промисловців і підприємців: Почалася нова хвиля релокації українських підприємств за кордон
21-06-2023

УСПП: почалася нова хвиля релокації українських підприємств за кордон. Причина – податкове навантаження, доступ до кредитів, силовий тиск


Український союз промисловців і підприємців, Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах війни провадять постійний моніторинг ділового клімату в Україні. Пропозиції УСПП, АШ щодо покращення фіскальної політики, зменшення регуляторного тиску, а також відкриття програми «Доступні кредити для всіх» постійно направляються в Офіс президента, парламент, Кабмін і НБУ. Низка із них врахована в рішенні РНБОУ та рекомендаціях Комітету ВРУ з питань економічного розвитку.

«Це надзвичайно важливо, щоб ми зараз дали поштовх до зростання української економіки. Ми вдячні європейським, американським партнерам, світовим фінансовим інституціям за допомогу, без цього наша економіка мала б значно більші проблеми, ніж падіння ВВП навіть на 29% за минулий рік. Проте висока залежність від зовнішнього фінансування створює ризики, адже позики і гранти не безкінечні», - кажуть в УСПП.

Відтак, тут виступили проти прийняття законопроєкту №8401, що повертає довоєнні перевірки і податкові ставки, в нинішньому його варіанті. Більше того – нагадали про статистику: за програмою релокації в західні області України за весь час її дії перенесли свої виробництва 745 компаній, тоді як за кордон – близько 3-4 тисяч.

І якщо спочатку підприємці перевозили свої активи в Польщу, крани Балтії тощо – просто, щоб зберегти їх від безкінечних обстрілів російських агресорів або уникнути залишитися на тимчасово окупованих загарбниками територіях на півдні чи сході України, то нині ситуація інша.

«Переважна причина, чому бізнес релокується в ЄС, це краще податкове поле (менше навантаження) і доступ до кредитів. Чимало випадків, коли ці позики взагалі є безкоштовними – у вигляді грантів. Наші підприємці, які створюють 2-3 і більше робочих місць в ЄС, можуть претендувати на державну підтримку і сприяння там. Водночас в Україні зберігається викривлена система фінансової підтримки економіки. НБУ чимало зробив для стійкості банківської системи, це правда, проте для стимулювання самозайнятості, пожвавлення ділової активності – недостатньо», - наголосив президент УСПП, голова Антикризового штабу Анатолій Кінах.

Антикризовий штаб присвятив цьому питанню окреме засідання та вже спрямував свої висновки в НБУ, Верховну Раду та Кабмін.

Прозора система оподаткування, своєчасне відшкодування ПДВ, доступні кредити для всіх – ось першочергові кроки, які допоможуть встояти українському бізнесу.

Поруч із тим, необхідно посилити боротьбу із корупцією та неефективністю багатьох чиновників. На це скаржиться сам бізнес: згідно із нещодавнім опитуванням на замовлення Transparency International, основними проблемами підприємництва, окрім війни та руйнувань, є несправедливість правосуддя (70%), корупція (81%) та відсутність професіоналів у владі (68%).

За даними асоціації IT Ukraine, уже понад 50% українських ІТ-компаній мають офіси в одному або кількох містах Польщі.

Загалом тут налічується 24,1 тис. компаній з українським капіталом. Це майже половина із загального обсягу іноземних компаній, які облаштувалися в сусідній країні.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів