Штучний інтелект: ЮНЕСКО закликає всі уряди негайно впровадити глобальні етичні рамки « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Штучний інтелект: ЮНЕСКО закликає всі уряди негайно впровадити глобальні етичні рамки
2-04-2023

Після закликів понад 1000 технічних працівників цього тижня призупинити навчання найпотужніших систем штучного інтелекту, включаючи Chat GPT, ЮНЕСКО закликає країни негайно повністю виконати її Рекомендацію з етики штучного інтелекту. Ця глобальна нормативна база, одноголосно прийнята 193 державами-членами Організації, забезпечує всі необхідні гарантії.

"Світ потребує більш жорстких етичних правил для штучного інтелекту: це виклик нашого часу. Рекомендація ЮНЕСКО з етики штучного інтелекту встановлює відповідні нормативні рамки. Усі наші держави-члени схвалили цю Рекомендацію в листопаді 2021 року. Настав час впроваджувати стратегії та нормативні акти на національному рівні. Ми повинні продовжувати розмову і гарантувати, що ми досягнемо цілей Рекомендації",
- зазначила Одрі Азулей (Audrey Azoulay), Генеральний директор ЮНЕСКО

Рекомендація ЮНЕСКО з етики штучного інтелекту є першою глобальною основою для етичного використання штучного інтелекту. Рекомендації спрямовують країни на те, як максимізувати переваги штучного інтелекту та зменшити ризики, які він тягне за собою. З цією метою вони містять цінності та принципи, а також детальні рекомендації щодо політики у всіх відповідних сферах.

ЮНЕСКО стурбована багатьма етичними питаннями, піднятими цими нововведеннями, зокрема дискримінацією та стереотипами, включаючи питання гендерної нерівності, а також боротьбою з дезінформацією, правом на недоторканність приватного життя, захистом персональних даних, а також правами людини.

Саморегулювання галузі явно недостатнє, щоб уникнути цієї етичної шкоди, тому Рекомендація надає інструменти для забезпечення дотримання розробками штучного інтелекту верховенства права, уникнення шкоди та забезпечення того, щоб у разі заподіяння шкоди постраждалим були під рукою механізми підзвітності та відшкодування.

Рекомендація ЮНЕСКО ставить інструмент оцінки готовності в основу своїх керівних принципів для держав-членів. Цей інструмент дозволяє країнам з'ясувати компетенції та навички, необхідні робочій силі, щоб забезпечити надійне регулювання сектора штучного інтелекту. Він також передбачає, що держави регулярно звітують про свій прогрес і свою практику в галузі штучного інтелекту, зокрема, представляючи періодичну доповідь кожні чотири роки.

На сьогоднішній день понад 40 країн у всіх регіонах світу вже працюють з ЮНЕСКО над розробкою системи стримувань і противаг ШІ на національному рівні, спираючись на Рекомендацію. ЮНЕСКО закликає всі країни приєднатися до руху, який вона очолює для побудови етичного штучного інтелекту. Звіт про виконану роботу буде представлений на Глобальному форумі ЮНЕСКО з етики штучного інтелекту в Словенії в грудні 2023 року.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів