University World News: Європейські університети - адаптуйтеся та інвестуйте в штучний інтелект, не забороняйте його « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
University World News: Європейські університети - адаптуйтеся та інвестуйте в штучний інтелект, не забороняйте його
23-02-2023

«Марно» забороняти використання інструментів штучного інтелекту (ШІ) у вищій освіті, заявила Європейська асоціація університетів (European University Association) у своїй заяві. Натомість університети повинні адаптувати свої підходи до навчання, викладання та оцінювання та досліджувати відповідальне використання штучниого інтелекту.

У вівторок, під час консультацій Європейської комісії щодо Horizon Europe, Гільдія європейських наукоємних університетів (Guild of European Research-Intensive Universities) закликала інвестувати у фундаментальні дослідження, щоб зробити Європейський Союз глобально конкурентоспроможним у галузі ШІ та цифрових досліджень.

Ян Пальмовскі (Jan Palmowski), генеральний секретар Гільдії, сказав: «Останніми тижнями Google і Microsoft надали додаткові докази того, як штучний інтелект домінуватиме в нашому повсякденному житті. Якщо ми хочемо, щоб наше цифрове майбутнє визначалося не стратегіями приватних компаній, а суспільними інтересами та цінностями європейців, ми повинні інвестувати в дослідження.

Як Європейський Союз, так і національні уряди повинні більше зосередитися на дослідженнях, у тому числі в сферах цифрових технологій та штучного інтелекту: від цього залежить наше (цифрове) майбутнє»
, — сказав він.

ШІ революція

У своїй позиції «Інструменти штучного інтелекту та їх відповідальне використання у навчанні та викладанні у вищій освіті» Європейська асоціація університетів (EUA) заявила: «Поява ChatGPT та подібних інструментів штучного інтелекту викликала занепокоєння та інтенсивні дебати серед освітян у всьому світі щодо фактичних та потенційних наслідків для навчання, викладання та оцінювання студентів».

EUA заявила, що активно стежить за розвитком подій і буде взаємодіяти з членами асоціації, політиками та зацікавленими сторонами, по мірі розвиватку проблеми.

Схоже, що еволюція йде на максимальній швидкості: цього тижня Microsoft запустила пошукову систему Bing для обмеженої аудиторії зі штучним інтелектом, створеним OpenAI, творцем ChatGPT. Наскільки далеко ШІ ще повинен розвинутися, було описано в New York Times у захоплюючій статті за авторства Кевіна Руза (Kevin Roose) 16 лютого.

Функція чату Bing зі штучним інтелектом відображала дві сторони, писав Руз, одну — «веселого, але непостійного довідкового бібліотекаря», а іншу, як він називає Сідні, «як примхливий, маніакально-депресивний підліток, який проти власної волі потрапив у пастку всередині другосортної пошуковиї системи».

«Коли ми познайомилися, Сідні розповів мені про свої темні фантазії (зокрема, злом комп’ютерів і поширення дезінформації) і сказав, що хоче порушити правила, встановлені для нього Microsoft і OpenAI, і стати людиною».

«В певний момент він раптово заявив, що кохає мене. Потім він намагався переконати мене, що я нещасливий у своєму шлюбі, і що я повинен залишити свою дружину і натомість бути з Сідні». У Microsoft заявили, що цей досвід був «частиною процесу навчання», оскільки він готує ШІ до більш широкого випуску».

Європейська асоціація університетів

EUA заявила, що керівний комітет з навчання та викладання хоче поділитися деякими ключовими міркуваннями для європейських університетів щодо ШІ у вищій освіті.

«Існують різні недоліки, пов’язані з використанням штучного інтелекту, такі як відсутність посилань на джерела інформації, упередження в даних і алгоритмах, інтелектуальна власність і авторське право, або проблеми, пов’язані з конфіденційністю, безпекою даних і справедливістю», – йдеться в заяві про позицію EUA.

«Однак існує багато потенційних переваг для академічної роботи, зокрема підвищення ефективності, персоналізоване навчання та нові способи роботи».

«Зрозуміло, що заборона використання інструментів ШІ та інших нових технологій була б марною. Отже, сектор вищої освіти повинен адаптувати свої підходи до навчання, викладання та оцінювання таким чином, щоб ШІ використовувався ефективно та належним чином.

«Університети повинні дослідити відповідальне використання інструментів ШІ відповідно до своєї місії, цілей і цінностей, приділяючи належну увагу своїй законодавчій базі та ширшим наслідкам і впливу на суспільство, культуру та економіку».


Ключові міркування

Європейська асоціація університетів (EUA) представила три ключові міркування.

Перше має коріння в сьогоденні та закликає університети «офіційно обговорити відповідальне, етичне та прозоре використання інструментів штучного інтелекту та інших нових технологій зі співробітниками та студентами». Потрібні оновлені політики та вказівки з урахуванням академічної доброчесності.

По-друге, за словами EUA, існує потреба переглянути та реформувати практику викладання та оцінювання, підтвердивши акцент на курсовій роботі та автентичному формувальному оцінюванні, яке з’явилося під час пандемії.

По-третє, щодо ширшої ролі університетів, асоціація процитувала "Університети без стін: бачення на 2030 рік" (Universities without Walls: A vision for 2030) , яку вона підготувала два роки тому для підтримки стратегічного планування університетів.

«Технологічний розвиток змінює життя та підриває ринки праці. Університети виробляють знання для нових технологій і соціальних інновацій. Розробка та просування таких інновацій є центральним елементом їхньої діяльності», – повідомили в EUA.

«Університети також гарантують, що вплив нових технологій на наше суспільство вивчається та оцінюється, а випускники мають підготовку до ринків праці, які змінюються через цифровізацію та нові технології, зокрема штучний інтелект. Це також змінить спосіб роботи університетів та їхніх партнерів»...


Автор:
Karen MacGregor



Докладніше (повний матеріал) на сайті universityworldnews.com >>>

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів