"АрміяInform": Роз’яснення щодо виїзду студентів за кордон під час воєнного стану « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
"АрміяInform": Роз’яснення щодо виїзду студентів за кордон під час воєнного стану
22-05-2022

Як вже повідомляла АрміяInform, наразі обмежений виїзд за кордон для чоловіків від 18 до 60 років на час дії воєнного часу.

Водночас відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, тобто студенти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Проте Уряд своїм рішенням вніс зміни до Постанови від 27.01.1995 № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України», де зазначив, що ця норма не поширюється на студентів, тобто практично заборонив виїзд за кордон студентам українських вишів, окрім тих, хто там вже розпочав навчання.

Також і Держприкордонслужба України затвердила перелік громадян, яким дозволено перетинати кордон, включаючи студентів та слухачів, що навчаються за кордоном.

Поряд із цим Адміністрація Держприкордонслужби України своїм листом (№ 23-6855/0/6-22-вих. від 17.03.2022 р.) визначила, що документами, які підтверджують право на виїзд студента, що навчається за кордоном, може бути довідка з територіального центру комплектування та соціальної підтримки про тимчасову непридатність до військової служби (від 1 до 6 місяців).

Загалом, документами, що можуть підтвердити факт навчання в іноземному навчальному закладі є:

- студентський квиток;

- довідка з навчального закладу;

- виклик на навчання або документ, що підтверджує право на тимчасове проживання в країні у зв’язку із навчанням.
Варто зазначити, що ці документи, якщо вони складені іноземною мовою, мають бути перекладені на українську мову з нотаріальним засвідченням правильності перекладу і підпису перекладача.

Також для можливого перетину кордону студентам необхідно звертатися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем обліку та зробити запис у військово-обліковому документі щодо надання відстрочки від призову (призову за мобілізацією) і отримати дозвіл на перетин кордону від керівника відповідного центру комплектування та соціальної підтримки — довідку про відстрочку, яка видається територіальними центрами комплектування та соцпідтримки про тимчасову непридатність (від 1 до 6 місяців) до військової служби.

Отже, для виїзду за кордон пересічний студент при собі повинен мати такі документи:

- документ, що надає право на перетин державного кордону (закордонний паспорт);

- документ, що підтверджує навчання за кордоном;
довідку про відстрочку;

- військово-обліковий документ із записом щодо надання відстрочки від призову (призову за мобілізацією).


Дійсно, війна багато в чому накладає обмеження, зокрема і в праві на навчання. Недосконалість нормативно-правової бази щодо виїзду студентів за кордон обумовила наявну проблему. На мою думку, внесення змін Урядом 01.04.2022 року до пункту 2-6 Постанови фактично обмежило права студентів українських вишів. Такі студенти все одно не будуть примусово призвані на військову службу, адже мають право на відстрочку, проте ті, хто вступив у закордонні виші раніше, навчатимуться й далі, — зазначив експерт із військового права Олександр Порва.




Ігор Березинський
Кореспондент АрміяInform

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів