Охорона праці в освіті: пріоритети на 2022 рік « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Охорона праці в освіті: пріоритети на 2022 рік
4-02-2022

Нам уже не потрібно доводити, що під час пандемії COVID- 19 забезпечення гігієни та безпеки праці (ГБП) вчителів, працівників ЗВО та інших освітян у всій Європі серйозно погіршилося. В умовах безпрецедентно важкої ситуації багато законодавчих положень та гарантій виявилися недостатніми, щоб захистити права працівників у плані охорони праці.

Хоча пандемія ще далеко не закінчилася, Європейський парламент зараз обговорює нову Стратегічну програму ЄС із забезпечення гігієни та безпеки праці (2021-2027) , опубліковану 28 червня 2021 року Європейською комісією. Попередньо очікується, що доповідь Європарламенту відбудеться 7 березня 2022 року на пленарній сесії парламенту.

У відповідь на цю ініціативу, 16 листопада 2021 року Комітет ЄКПО прийняв Заяву ЄКПО , яка виражає погляди працівників освіти на ініціативи цієї нової Стратегічної програми ЄС з охорони праці, оскільки програма має вплив на сектор освіти.

Нижче слідує огляд тем у контексті даної Стратегічної програми, які будуть представляти інтерес для профспілок освіти у 2022 році:

- Визнання COVID- 19 професійним захворюванням та вплив постковидного синдрому: Оскільки деякі країни [1] досі визначають інфікування COVID-19 як «нещасний випадок на роботі», ЄКПО у 2022 році продовжить домагатися, щоб інфікування вірусом COVID-19 було визнано « професійним захворюванням ». ЄКПО також проведе подальші дослідження в галузі довгострокових наслідків захворювання COVID для здоров'я та безпеки працівників та учнів у секторі освіти.

- Вирішення проблеми руйнівного впливу психосоціальних ризиків в освіті: Секретаріат ЄКПО виступає за включення психосоціальних ризиків до переліку професійних захворювань та за вживання адекватних законодавчих заходів на рівні ЄС для вирішення пов'язаних із ними проблем. Крім того, ЄКПО закликає ЄС та держави-члени провести дослідження для оцінки впливу COVID-19 та зростаючої цифровізації освіти на психосоціальні ризики та добробут працівників освіти. Це також буде пріоритетом для ЄКПО, який запропонував здійснити новий проект у рамках соціального діалогу, спрямований на профілактику та подолання психосоціальних ризиків в освіті, включаючи оцінку наслідків пандемії COVID-19 у 2022-2023 роках.

- Усунення азбесту в навчальних закладах: У 2021 році ЄКПО взяв участь в акціях профспілкового руху з лобіювання зниження юридично встановленого порогового значення схильності до дії азбесту в Європі. Дотримуючись Резолюції Європейського парламенту , прийнятої у жовтні 2021 року, Європейська комісія планує подати пропозицію щодо вдосконалення чинного законодавства щодо азбесту у сфері праці у третьому кварталі 2022 року. ЄКПО продовжить закликати до нарощування зусиль з вимогою принципового перегляду діючої Директиви з азбесту замість простого зниження порогових значень для цієї канцерогенної речовини.

- Вирішення проблеми захворювань опорно-рухового апарату (ОРА) для освітян: У своїй Заяві ЄКПО закликає ЄС докласти більш конкретних зусиль для профілактики та лікування захворювань опорно-рухового апарату, які залишаються основною категорією пов'язаних із роботою соматичних захворювань у секторі освіти. Це включає розробку проекту Директиви ЄС щодо пов'язаних із роботою захворювань ОДА. Крім того, другий рік поспіль ЄКПО активно працюватиме як офіційний партнер Кампанії за здорові робочі місця Агентства ЄС з охорони праці з метою профілактики захворювань ОРА та боротьби з ними .

- Зміцнення боротьби проти насильства та домагань (з боку третіх осіб) в освіті : ЄКПО закликає до запобігання та боротьбі проти кібер-травлі , яка в даний час не згадується у Стратегічній програмі ЄС. Для ЄКПО також дуже важливо створити додаткові синергії між заходами на рівні ЄС та Конвенцією МОП № 190 про викорінення насильства та домагань під час здійснення дій у рамках Стратегічної програми з охорони праці. У 2022 році ЄКПО продовжить брати участь як асоційований партнер у проекті багатогалузевого соціального діалогу по боротьбі з насильством з боку третіх осіб, який очолює ЄВПОО.

ЄКПО запрошує свої членські організації взяти участь у майбутніх акціях ЄКПО в галузі охорони праці, щоб домогтися прийняття програми, яка справді посилить забезпечення гігієни та безпеки праці представників учительської професії.



Заяву ЄКПО щодо Стратегічної програми ЄС у галузі гігієни та безпеки праці
на 2021-2027 роки ви знайдете тут:

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів