Чи існує правовий механізм укладання строкових договорів з педагогами, які досягли пенсійного віку після 1 липня 2020 року? « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Чи існує правовий механізм укладання строкових договорів з педагогами, які досягли пенсійного віку після 1 липня 2020 року?
4-02-2022

Трудові договори з педагогами, які досягли пенсійного віку: як вчинити правильно керівнику закладу освіти

Чи існує правовий механізм укладання строкових договорів з педагогами, які досягли пенсійного віку після 1 липня 2020 року?

З набуттям чинності Закону України «Про повну загальну середню освіту» (далі – Закон 463-IX), керівники закладів освіти постали перед нелегким питанням: як законно вчинити із педагогами, які досягли пенсійного віку після 1 липня 2020 року? Оформляти чи не оформляти із ними строкові трудові договори?

Наразі в окремих областях маємо проблему, причому десь створену штучно, а десь – об’єктивну. Керівники окремих закладів загальної середньої освіти не можуть перевести педагогів, які досягли пенсійного віку після 1 липня 2020 року, на строковий трудовий договір. А ось чому – розглянемо нижче.

Отож проблема така: згаданий вище Закон 463-IX, який набув чинності 18.03.2020 року, зобов’язує чи не зобов’язує керівників закладів повної загальної середньої освіти укладати трудові договори строком від одного до трьох років з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку?

Стаття 22 (пункт 2) Закону 463-IX: «… Педагогічні працівники закладів освіти приймаються на роботу за трудовими договорами відповідно до вимог цього закону та законодавства про працю.

Педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років.

Засновники приватних та корпоративних закладів освіти самостійно визначають порядок укладання трудових договорів, у тому числі строкових, з особами, які приймаються на посади працівників відповідних закладів освіти відповідно до вимог цього Закону та законодавства про працю».


Отож я бачу таку умову укладення строкових трудових договорів: педагог має «досягти пенсійного віку» та йому обов’язково має «виплачуватися пенсія за віком».

Якщо пенсія за віком не виплачується, то педагог може працювати за безстроковим договором.

Так, але… Окремі обласні організації профспілки працівників освіти і науки України (далі – профспілка) вважають, що ні, обґрунтовуючи свою позицію наступним чином: «Наразі закон України «Про повну загальну середню освіту» не містить правового механізму для переведення на умови строкового договору працюючих педагогів, які досягли пенсійного віку після 01 липня 2020 року і отримують пенсію за віком.

Отже, якщо законодавством не визначено правового механізму для реалізації вказаної норми, то її неможливо застосувати».

«Ого-го», – скажете ви. І я так кажу. Чому тут профспілка акцентує на норми прикінцевих положень, ігноруючи норми статті 22, процитовані вище.

Прикінцеві положення вказаного вище Закону 463-IX, який набув чинності 18.03.2020 року, стосувалися педагогічних працівників, які до 1 липня 2020 року вже досягли пенсійного віку та отримували пенсію, перебуваючи у безстрокових трудових відносинах із державними і комунальними закладами загальної середньої освіти. У прикінцевих положеннях 1 липня 2020 року визначено терміном, до якого потрібно було привести у відповідність до норм статті 22 цього закону існуючі на той час форми трудових договорів.

Отож, товариство, потрібне чітке роз’яснення від МОН України, аби ми діяли, не порушуючи чинного законодавства.

Пропонується кілька відкритих питань для дискусії:

Чи мають керівники закладів загальної середньої освіти право укладати строковий трудовий договір терміном від 1 до 3 років із педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку після 1 липня 2020 року та яким виплачується пенсія за віком?

Що робити керівнику державного і комунального закладу загальної середньої освіти, якщо педагогічний працівник досяг пенсійного віку після 1 липня 2020 року та не отримує пенсію за віком: укладати строковий договір чи залишається безстроковий?

Як можна зобов’язати педагогічних працівників державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та не отримують пенсію, інформувати керівників про те, що вони не звернулися за призначенням пенсії за віком? Може, щомісяця подавати довідку про те, що пенсія за віком не призначена?

Сьогодні керівник закладу освіти переобтяжений впровадженням нововведень, реагуванням на надзвичайні ситуації, зміною правил роботи під час карантину тощо. Тож чітке роз’яснення правового механізму для переведення на умови строкового договору працюючих педагогів, які досягли пенсійного віку після 01 липня 2020 року, точно необхідне.





Авторка: Марія Баран, регіональна експертка Проєкту DECIDE

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів