Звернення Вченої ради ХНУ імені В. Н. Каразіна щодо державної підтримки української мови та літератури в університетах України « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Звернення Вченої ради ХНУ імені В. Н. Каразіна щодо державної підтримки української мови та літератури в університетах України
24-01-2022

Звернення Вченої ради Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна щодо державної підтримки української мови та літератури в університетах України

Вчена рада Каразінського університету наголошує на тому, що українській мові належить виняткова роль у збереженні ідентичності українського народу і відродженні української культури, що її вільний розвиток і широке застосування є запорукою розвитку і зміцнення української державності у сучасних складних умовах боротьби за національний суверенітет і територіальну цілісність.

Провідні класичні університети завжди були важливими осередками українського культурно-національного відродження, стали Alma Mater для великої плеяди видатних діячів української культури, зробивших неоціненний внесок в українське мовознавство, в українську освіту і літературу. І сьогодні вони наполегливо працюють над вдосконаленням наукових і освітніх програм, збереження і розвиток наукових шкіл з української мови і літератури, з української філології. У той же час ми бачимо низку нормативно-правових та інституційних перешкод у цій справі.

Вчена рада Каразінського університету, ґрунтуючись на Конституції України, Законі України «Про освіту», Законі України «Про вищу освіту», Законі України «Про мови в Україні», Законі Україні «Про забезпечення функціонування української мови як державної» вважає вкрай необхідним:

1. Внесення положень про державну підтримку української університетської філологічної освіти і науки до Державної програми сприяння опануванню державної мови, передбаченої ст. 5 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

2. Внесення змін до чинних нормативно-правових актів щодо створення спеціальності «Українська філологія».

3. Внесення змін до чинних нормативно-правових актів щодо внесення спеціальності «Українська філологія» до Переліку спеціальностей, яким надається особлива державна підтримка.

4. Внесення змін до чинних нормативно-правових актів щодо розширення переліку посад, кваліфікаційною вимогою для яких є ступінь бакалавра та магістра української філології.

5. Внесення змін до чинних нормативно-правових актів щодо встановлення співвідношення науково-педагогічних працівників за спеціальністю «Українська філологія» до здобувачів вищої освіти ступеня бакалавра один до семи; ступеня магістра — один до 3.5.

6. Внесення змін до чинних нормативно-правових актів стосовно непоширення вимог щодо наявності публікацій індексованих у наукометричних системах Scopus та Web of Science при формуванні спеціалізованих вчених рад для захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора філософії у галузі «Гуманітарні науки» за спеціальністю «Українська філологія».


Вчена рада Каразінського університету щиро переконана у вашій підтримці щодо вирішення цих вкрай нагальних питань сприяння збереженню і подальшому розвитку української філологічної освіти і науки.



: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів