Впродовж останніх п’яти років майже у 5 разів зросла кількість учнів, які навчаються в інклюзивних класах « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Впродовж останніх п’яти років майже у 5 разів зросла кількість учнів, які навчаються в інклюзивних класах
5-10-2021

Проблемні питання організації інклюзивного навчання обговорено на засіданні ТСК з розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання

Відбулося шістнадцяте засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг.

Голова Комісії Павло Сушко зазначив, що упродовж останніх років в Україні спостерігається значне збільшення кількості дітей з особливими освітніми потребами, які отримують освіту в інклюзивних класах (групах) закладів освіти. У 2017 році, з прийняттям нового Закону України «Про освіту», було створено законодавче підґрунтя для подальшого розвитку та впровадження інклюзивної освіти. Відповідно до Закону реорганізовано психолого-медико-педагогічні консультації та розпочато розбудову територіально доступної мережі інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ). Державою та органами місцевого самоврядування профінансовано створення матеріально-технічної бази ІРЦ, а за підтримки міжнародних недержавних організацій підвищено кваліфікацію психологів ІРЦ щодо здійснення комплексного оцінювання та переходу до єдиного уніфікованого стандартизованого підходу у визначенні особливих освітніх потреб дітей. За даними Державної служби статистики України та Державної наукової установи «Інститут освітньої аналітики», особи з особливими освітніми потребами здобували освіту на всіх рівнях. У закладах загальної середньої освіти на початок 2020/21 навчального року в інклюзивних класах здобували освіту 25 078 осіб з ООП, у спеціальних класах – 5 844 особи з ООП. Таким чином, сегмент інклюзивної освіти щороку зростає.

За моніторингом динаміки, впродовж останніх п’яти років майже у 5 разів зросла кількість учнів, які навчаються в інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти
(з 4 180 учнів у 2016/2017 навчальному році до 25 078 учнів у 2020/2021 навчальному році); у 8,4 раза зросла кількість асистентів учителя у таких класах (із 1 825 асистентів у 2016/2017 н. р. до 17 215 асистентів у 2020/2021 н. р.). Офіційні статистичні дані станом на початок 2021/2022 навчального року будуть узагальнені у листопаді 2021 року.

Голова Комісії повідомив, що у співпраці Радниці – уповноваженого Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації та Міністерства освіти і науки України започатковується проект формування команди кваліфікованих спеціалістів для запровадження сучасних стандартів у роботі фахівців ІРЦ. Такі спеціалісти будуть залучені на громадських засадах до консультацій фахівців ІРЦ під час розгляду складних випадків у процесі проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки осіб з особливими освітніми потребами та подальшого забезпечення реалізації їхнього права на отримання освіти.

У свою чергу, Радниця – уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарія Герасимчук розповіла про ініціативу проекту, який надаватиме підтримку від ІРЦ школам із фахівцями як у форматі offline, та і online.

Учасники засідання обговорили питання організації процесу доступу дитини до інклюзивного навчання на прикладі міста Києва.

За результатами засідання ухвалено рішення делегувати членів ТСК Дмитра Микишу та Юлію Клименко на засідання Рахункової палати для заслуховування результатів аудиту. Також члени ТСК вирішили звернутися до Голови Держприкордонслужби для надання інформації про кількість дітей військовослужбовців, що мають особливі освітні потреби.




: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів