Омбудсман: Результати моніторингу додержання житлових прав військовослужбовців та членів їхніх сімей Національною академією СБУ « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Омбудсман: Результати моніторингу додержання житлових прав військовослужбовців та членів їхніх сімей Національною академією СБУ
13-08-2021

У межах здійснення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод стосовно громадян України, які перебувають на службі у військових формуваннях та правоохоронних органах спеціального призначення, Секретаріатом Уповноваженого здійснено перевірку дотримання в Національної академії Служби безпеки України прав військовослужбовців та членів їхніх сімей на забезпечення житловими приміщеннями, отримання житла у суборенду, виплату їм грошової компенсації за піднайом житлових приміщень, а також компенсації за належне до отримання житлове приміщення.

Слід зазначити, що згідно з вимогами статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» держава забезпечує військовослужбовців жилими приміщеннями або за їхнім бажанням грошовою компенсацією за належне їм для отримання жиле приміщення. У разі відсутності можливості забезпечення житлом, військова частина зобов’язана орендувати для військовослужбовців та членів їхніх сімей жиле приміщення або за їхнім бажанням виплачувати грошову компенсацію за піднайом жилого приміщення.

Як показала перевірка, незважаючи на те, більше ста військовослужбовців Національної академії перебуває на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов, упродовж 2020 – 2021 років лише двоє черговиків отримали житло для постійного проживання. Передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 02 вересня 2015 року № 728 «Деякі питання забезпечення житлом військовослужбовців та інших громадян» грошова компенсація за належне для отримання жиле приміщення працівникам (колишнім працівникам) Національної академії, які перебувають у черзі на отримання жилих приміщень, у цей період також не надавалася. Незважаючи на зазначене, в порушення вимог закону оренда жилих приміщень, а також виплата грошової компенсації за піднайом житла військовослужбовцям цього навчального закладу, яких не забезпечено житлом для постійного проживання чи службовим жилим приміщенням, не здійснюється.

Така необов’язковість в дотриманні Національною академією СБУ гарантованих військовослужбовцям законом соціальних прав негативно впливає на сімейний бюджет останніх та фактично є перекладанням обов’язку із забезпечення житлом військових (оренда чи здійснення грошової компенсації за займане ними житло) з держави в особі військової частини (як це визначено законом) на самого військовослужбовця, який зобов’язаний самостійно щомісячно оплачувати піднайом зі свого грошового забезпечення (є порушенням гарантованих державою військовослужбовцю житлових прав, а також умов укладеного Службою безпеки з ним контракту).

Також під час перевірки виявлено факти порушення права громадян на доступ до інформації, яке передбачене і гарантоване статтею 34 Конституції України. Так, Закон України «Про інформацію» встановлює, що кожен, зокрема, має право на вільне одержання, використання необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів інформації та закріплює основні принципи інформаційних відносин, серед яких: гарантованість права на інформацію, відкритість, доступність інформації, її достовірність і повнота. Водночас слід зазначити, що вказані вимоги Закону органами та підрозділами Служби безпеки України не дотримуються. Так, надана Національною академією інформація щодо кількості осіб, які перебувають на квартирному обліку, а також кількості осіб, забезпечених впродовж зазначеного часу житлом для постійного проживання, не узгоджується з інформацією з цих питань, розміщеною на офіційному сайті СБУ, що є ризиком недодержання житлових прав її особового складу (забезпечення військовослужбовців постійним житлом відповідно до чергиквартирного обліку).

Узагальнені рекомендації щодо вирішення вищезазначених питань буде направлено до Центрального апарату Служби безпеки України.




: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів