УСПП: Роботодавці вимагають покращити умови медикам, сфера вже має катастрофічний брак фахівців « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
УСПП: Роботодавці вимагають покращити умови медикам, сфера вже має катастрофічний брак фахівців
6-04-2021

Роботодавці вимагають покращити умови медикам: сфера вже має катастрофічний брак фахівців

Від початку 2020 року Україну покинули понад 66 тис. лікарів та медичних працівників. Про це свідчать дані, оприлюднені Центром Разумкова. Ще майже 34 тис. медпрацівників, переважно пенсійного та передпенсійного віку - звільнилося через пандемію коронавірусу. Вже зараз Україна відчуває кадровий голод - минулоріч МОЗ України повідомляло про брак як мінімум 33 тис. лікарів. Невисокі зарплати, відсутність адекватних до наявних умов (навантаження через пандемію коронавірусу) виплат тощо -зумовлює трудову міграцію в цій сфері.

У 2020 році тільки до польських агенцій із працевлаштування подали заявки близько 2 тис. лікарів і 3 тис. медичних сестер з України. Польща максимально спрощує сертифікацію українських лікарів. Прогнозовано цим же шляхом піде Чехія і Угорщина.

На цьому наголошують в Об'єднанні організацій роботодавців України та Українському союзі промисловців і підприємців. Тут застерігають уряд, парламент від ігнорування фінансових проблем вітчизняних медиків та закликають завершити медичну реформу. Остання є набором спорадичних рішень і не модернізувала галузь за європейським зразком.

“Ситуація загрозлива, бо Україна очевидно не цінує свій кадровий потенціал в медицині. Який до того ж максимально переманюють сусідні країни. Сенат Польщі ухвалив т.зв. «ковідний акт», яким скасовується обов’язкова нострифікація (підтвердження) дипломів українських і білоруських лікарів. Заробітна плата там варіюється в районі 100 тис. грн (в перерахунку на нашу валюту). В Україні які цифри? Без ковідних доплат - близько 9 тисяч гривень. Такі дисбаланси матимуть серйозні наслідки”
, - прогнозує президент УСПП, голова ООРУ Анатолій Кінах.

Лідер ділової спільноти наголошує: цьогоріч чи пізніше, але емідемія завершиться, і 300 відсотків від окладу за роботу із “ковідними” пацієнтами заберуть. Принаймні, таке передбачено в бюджеті 2021, де на зарплати медикам виділено 4,2 мільярди грн.

“Україна має змінити свій підхід до фахівців критичних інфраструктур. Зарплати, а головне - умови роботи, забезпечення лікарень обладнанням, засобами індивідуального захисту та ін. - ось що потрібно зараз. Ну і відсутність бюрократичних звітів за кожну використану пару медичних рукавичок”, - наголосив президент УСПП.

Також роботодавці, промислово-підприємницька спільнота настоюють на відновленні Державної санітарно-епідеміологічної служби. Ця інфраструктура була зруйнована в 2017 році урядом Гройсмана і, незважаючи на пандемію коронавірусу, так і не була відновлена. Це також додало до трудової міграції і втрати висококваліфікованих кадрів.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів