Омбудсман: Перехід на дистанційне навчання позбавляє права на отримання освіти дітей із сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Омбудсман: Перехід на дистанційне навчання позбавляє права на отримання освіти дітей із сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах
26-04-2020

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19» всім освітнім закладам рекомендовано налагодити можливість отримувати освіту та спілкуватись з педагогами за допомогою дистанційних технологій. В тому числі, Міністерством освіти і науки України встановлено, що впродовж робочого часу, визначеного графіка, працівники зобов’язані, серед іншого, викладати матеріал під час Skype-конференцій, Zoom, спілкування у групі по Viber (вайберу), WhatsApp (вотсапу), через електронну пошту, надсилати опитувальники для батьків тощо.

Уповноважений висловлює свою підтримку вказаним ініціативам, спрямованим на забезпечення права дітей на отримання освіти, що, безумовно, є надзвичайно важливим в поточних складних умовах, в яких перебуває наше суспільство.

Проте, варто звернути увагу, що перехід на дистанційне навчання майже в повному обсязі позбавив права на отримання освіти дітей із сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах.

Зокрема, наразі не мають доступу до навчання діти з сімей, де відсутні необхідні технічні засоби (смартфони, комп’ютери), діти з сільської місцевості, де відсутнє необхідне покриття мережі інтернет, або батьки яких не мають достатніх знань, щоб підключити їх до програм, на платформах яких забезпечується проведення онлайн-уроків. Можливість переглядати окремі уроки по телебаченню, на жаль, не передбачає зворотнього зв’язку між вчителем та учнем, не дозволяє контролювати рівень засвоєння знань.

Уповноважений зазначає, що такі обмеження є дискримінаційними за ознакою матеріального становища. Окрім того, вони можуть спричинити ще більше розрізнення між учнями після закінчення карантину, коли, повернувшись до навчальних закладів, рівень опрацювання навчальної програми з різних предметів учнів із малозабезпечених сімей буде порівняно нижчим.

З метою забезпечення права на освіту кожної дитини, Уповноважений звернулася до в.о. Міністра освіти і науки України з проханням здійснити оцінку поточної ситуації та вжити всіх можливих заходів з метою забезпечення доступності освіти для учнів, сім’ї яких перебувають в складних життєвих обставинах.








Додатково:

Омбудсман: Щодо недопущення наявності дискримінаційних норм у тексті Закону України «Про повну загальну середню освіту»


МОН не рекомендує жодних конкретних платформ для дистанційного навчання і не оплачувало доступ шкіл на жодну онлайн-платформу

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів