Павло Штутман: "Сьогодні розміщення держзамовлення базується не на реальних потребах економіки та роботодавців" « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Павло Штутман: "Сьогодні розміщення держзамовлення базується не на реальних потребах економіки та роботодавців"
16-08-2018

1 серпня у Міністерстві освіти та науки відбулася Міжвідомча нарада з питань фінансування підготовки кваліфікованих робітників і фахівців у закладах професійної та фахової передвищої освіти.

Керівництво МОН зазначає, що протягом 2018 року зросла кількість звернень до Міністерства щодо проблем із фінансуванням цих закладів, а також значним зменшенням регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів.
Ці проблеми виникли при децентралізації фінансування таких навчальних закладів та передачі їх фінансування з державного до місцевих бюджетів.

Серед шляхів вирішення ситуації, що склалася, Міносвіти відзначає міжбюджетні трансферти, запровадження галузевого замовлення за рахунок коштів державних (комунальних) підприємств, стимулювання участі роботодавців у підготовці фахівців і робітничих кадрів, а також держзамовлення за спеціальностями загальнодержавного значення.

Серед пропозицій, зокрема, стимулювання участі роботодавців у впровадженні дуальної форми освіти, у тому числі шляхом: оплати праці наставникам на виробництві, віднесення всіх витрат на фінансування навчання до прямих видатків юридичної особи. А також звільнення підприємств від сплати єдиного соціального внеску на працівників, прийнятих на роботу під час навчання за дуальною формою або стажування.

Член Президії Ради ФРУ, Голова Кіровоградського обласного об'єднання організацій роботодавців Павло Штутман зазначив, що Федерація підтримує ініціативи МОН. Водночас він підкреслив, що головна ціль фінансування державою професійно – технічної освіти є забезпечення економіки та бюджетної сфери трудовими ресурсами.

«Але сьогодні розміщення держзамовлення базується не на реальних потребах економіки та роботодавців, а на бажанні навчальних закладів отримати відповідне фінансування.
Найбільш точним є балансний метод розрахунку, який виходив би з того, що на території області є певна кількість ПТУ та коледжів, які мають забезпечити необхідну кількість трудових ресурсів для регіональної економіки. Питання полягає у тому, що державі наразі невідомо, скільки саме представників тієї чи іншої спеціальності потребує конкретний регіон. Більше того, я вважаю, що такі дані мають бути і по кожному місту, і по кожному району.
Таку інформацію у розрізі спеціальностей та регіонів – не за прогнозами, а за реальною наявністю трудових ресурсів - мають збирати управління статистики як обов'язкову статистичну звітність, скажімо, раз на квартал. Так ми зможемо реально оцінювати та регулювати питання трудових ресурсів. Тоді держзамовлення буде розподілятися відповідно до потреб конкретних регіонів"
, - переконаний Павло Штутман.

Йшлося й про необхідність запровадження обов'язкового дворічного відпрацювання за договорами випускників закладів професійної та фахової передвищої освіти, які вчилися за дуальною формою навчання.

"Роботодавцям треба створити відповідні умови. Якщо вони вкладають гроші в підготовку фахівців, то повинні бути впевнені, що потім цей фахівець прийде до них, а не виїде до Польщі. Ми дуже сподіваємося, що ця система почне діяти з нового навчального року. Принаймні зараз ми готуємо відповідне урядове рішення, щоб це стало можливим", – сказала Лілія Гриневич.




: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів