СНАУ: Агроінтернатура - драйвер освіти в АПК « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
СНАУ: Агроінтернатура - драйвер освіти в АПК
15-11-2016

З цього навчального року в Сумському національному аграрному університеті реалізується новий для України проект - «Агроінтернатура». Його учасниками стали випускники технологічних спеціальностей.

Це проект надає молодим фахівцям можливість впевненіше себе почувати на виробництві, оскільки у будь-який момент можна отримати кваліфіковану консультацію від університетських науковців під час обговорення технологічних питань, що виникають під час роботи.

У цьому зацікавлені і на підприємствах, оскільки новоприбулий фахівець підвищує свій професійний рівень, що відображається на якості роботи. Перша сесія для інтернів відбулася у жовтні поточного року.

Ідейний проект

Адаптацію на виробництві після студентської лави проходять всі. Це розуміють і виробничники, і випускники вишів. Але наскільки вона затягнеться, залежить від багатьох чинників. При цьому агроінтернатура Сумського НАУ покликана суттєво скоротити період адаптації і для випускників, і для підприємства. Учасниками програми по більшості є агрономи, інженери, ветлікарі, зооінженери з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра, що працюють на виробництві у статусі молодих фахівців.

Коли два роки тому ми активно почали працювати з великими аграрними компаніями, а це «Кернел», «Миронівський хлібопродукт», UkrLandFarming, то у відвертій розмові нам сказали, що основною проблемою всіх аграрних вишів є відсутність у молодих фахівців достатнього рівня знань і навичок з економіки, менеджменту, комунікацій. Сьогодні аграрний бізнес змінився. Він не такий, яким був 10 років тому. Сучасний агробізнес став більш інноваційним, глобальним. Для досягнення успіху потрібно не просто знатися на сільському господарстві, а мати уявлення про новітні IT-технології, вміти оптимізувати бізнес-процеси, володіти іноземними мовами, розумітися на біржових котируваннях.

Тому кожен фахівець підприємства повинен працювати на кінцевий результат. А цінність професіонала визначається його ідеями щодо збільшення доходів, зменшення витрат підприємства, а також можливостями реалізувати ці ідеї.

Тому в університеті були створені галузеві експертні ради з кожного напряму підготовки із залученням досвідчених фахівців аграрного бізнесу. Це керівники провідних підприємств Сумського регіону, а також головні спеціалісти агрохолдингів - партнерів університету. Серед них Микола Штукін - генеральний директор «ВорожбаЛатІнвест», Сергій Карпенко - директор «Хлібодар» (Сумська область); Володимир Педан - директор Департаменту тваринництва компанії UkrLandFarming, Олександр Сомов - головний зоотехнік компанії «Кернел». Вони спільно з нашими провідними викладачами підготували нові навчальні плани. Що стосується випускників, то їм було запропоновано вступити на навчання до агроінтернатури, де основний вектор націлений на економіку і менеджмент.

Особливості навчання

Агроінтернатура розрахована на три роки. При цьому за кожним інтерном закріплюється науковий керівник від університету. Загалом домінує практична підготовка, оскільки основним для інтернів є робота на підприємстві. Але при цьому технологічні питання обговорюються не тільки з колегами по роботі. Інтерни можуть отримати консультацію у свого наукового керівника, а при необхідності й у інших фахівців університету. Крім цього, передбачено підвищення інтернами свого теоретичного і наукового рівня знань на заняттях, які проводяться в університеті.

Програмою підготовки передбачені сесії (один раз на рік) і одно-дводенні семінари (один раз у квартал). Разом з тим, підтримується постійний зв'язок з науковими керівниками і в разі необхідності - з профільними викладачами. Інтерни мають доступ до електронної бібліотеки СНАУ та дисциплінарних навчально-методичних комплексів, які постійно оновлюються.

Отримані впродовж навчання знання та вміння будуть підтверджені відповідними сертифікатами (теоретичний рівень А1, А2, А3 і практичний рівень В1, В2, В3). А оцінювання проводитиметься шляхом тестування.

Перший семінар пройшов успішно

У жовтні поточного року відбувся перший семінар для агроінтернів. Його метою було підвищення економічних знань, тому тематика виступів була пов'язана з аграрною політикою в Україні, особливостями застосування аграрних розписок, оподаткуванням підприємств аграрного бізнесу, впровадженням тайм-менеджменту, теорією аналізу та практикою його проведення на прикладі програми Diamond. Спікерами були провідні вчені університету і представники міжнародних програм - наших партнерів.

Поки це пілотний проект, який фінансується за власні кошти університету. Вже зараз проводиться підготовка до чергового семінару, який запланований на другу половину січня 2017 р. Під час зимового семінару передбачається поглиблення економічних знань з вивченням програмного забезпечення виробничих процесів на прикладі програми Diamond, застосування SWOT-аналізу на підприємствах, а також організації та планування власного робочого часу. Крім цього, планується розгляд інтернами технологічних питань з викладачами факультетів. Загалом результати анкетування за підсумками першого семінару підтверджують зацікавленість інтернів у цьому проекті і необхідність його подальшої реалізації.



Володимир Ладика,
ректор Сумського національного аграрного університету,
доктор сільськогосподарських наук, професор,
академік НААН України








Додатково:

Рейтинг вищих навчальних закладів «Топ-200 Україна» — 2015/2016 рік

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів