МОН: Щодо погодження рішень органами студентського самоврядування « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
МОН: Щодо погодження рішень органами студентського самоврядування
22-10-2015

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


Керівникам вищих
навчальних закладів


Щодо погодження рішень органами
студентського самоврядування


До Міністерства освіти і науки надходять звернення членів органів студентського самоврядування, окремих представників студентської спільноти щодо порядку здійснення органами студентського самоврядування погодження визначених Законом України «Про вищу освіту» рішень вищих навчальних закладів. У зв’язку із зазначеним, Міністерство освіти і науки роз’яснює.

Згідно із частиною першою статті 49 Закону України «Про вищу освіту», студентське самоврядування - це право і можливість студентів (курсантів, крім курсантів-військовослужбовців) вирішувати питання навчання і побуту, захисту прав та інтересів студентів, а також брати участь в управлінні вищим навчальним закладом. Тому погодження рішень органами студентського самоврядування, а також їх участь у робочих органах, комісіях, слід вважати однією із форм участі органів студентського самоврядування в управлінні вищим навчальним закладом.

Частиною шостою статті 40 Закону України «Про вищу освіту» встановлено перелік питань, рішення з яких підлягають погодженню з органами студентського самоврядування. Міністерство звертає увагу на те, що указаний перелік не є вичерпним та може бути розширений статутом вищого навчального закладу.

Водночас зазначимо, що визначення у статуті обов’язковості погодження органами студентського самоврядування рішень, порядок прийняття яких встановлений на законодавчому рівні і не передбачає здійснення такого погодження (наприклад, про звільнення осіб із займаних посад, процедура якого врегульована нормами трудового законодавства тощо) суперечить законодавству.

Крім того, обов’язок прийняття певних рішень за погодженням з органами студентського самоврядування може бути встановлено також й іншими актами законодавства. Наприклад, відповідно до пункту 3 Порядку призначення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 15 жовтня 2010 р. № 958, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 листопада 2010 р. за № 1122/18417, кандидатури на призначення стипендії Верховної Ради України висуваються вищим навчальним закладом за погодженою з органом студентського самоврядування пропозицією вченої ради.

Законодавство не встановлює форми здійснення органами студентського самоврядування погодження відповідних рішень. Водночас, зважаючи на усталені практики ведення діловодства у вищих навчальних закладах України, Міністерство рекомендує здійснювати таке погодження шляхом візування відповідних управлінських актів (наказів, розпоряджень, рішень тощо) керівниками органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів згідно з пунктами 61, 62 Типової інструкції з діловодства у центральних органах виконавчої влади. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 р. № 1242, а також загальним нормам у сфері діловодства та документообігу.

Зауважимо, що за змістом пункту 7 частини п’ятої та пункту 1 частини сьомої статті 40 Закону України «Про вищу освіту», визначення структури та порядку діяльності органів студентського самоврядування є виключним повноваженням студентського самоврядування. Таким чином, органи студентського самоврядування мають право самостійно встановлювати внутрішній порядок розгляду ними питань про погодження визначених законом рішень, та, зокрема, визначати осіб, які мають право здійснювати таке погодження (візування) від імені органу студентського самоврядування.

Міністерство також звертає увагу на те, що участь представників студентського самоврядування у робочих органах, які здійснюють попередній розгляд рішень з питань, визначених частиною шостою статті 40 Закону України «Про вищу освіту» або іншими актами (комісії з питань поселення та виселення, комісії з питань профілактики правопорушень, ректорат, адміністративна рада тощо) є обов’язковим.

Здійснення погодження визначених законом рішень з органами студентського самоврядування є обов’язком, а не правом вищих навчальних закладів. Тому рішення, щодо якого органом студентського самоврядування не було надано погодження, або щодо якого ним було прийнято рішення про відмову у наданні погодження, про що надається письмове обґрунтування, не може бути введене в дію керівником вищого навчального закладу, зокрема, шляхом видання відповідного управлінського акта (наказу, розпорядження тощо).

Зазначимо, що профспілкові організації студентів не є органами студентського самоврядування, а тому погодження певних рішень з ними не можна вважати погодженням таких рішень з органами студентського самоврядування.

Погодження рішень профспілковими організаціями студентів є обов’язковим лише у випадках, передбачених пунктом 11 частини третьої статті 34 Закону України «Про вищу освіту» та не носить масовий характер, оскільки стосується виключно членів профспілки.

Відповідно до пункту чотири частини шостої статті 40 Закону України «Про вищу освіту», одним із рішень, яке підлягає погодженню з органами студентського самоврядування, є призначення заступника декана факультету, заступника директора інституту, заступника керівника вищого навчального закладу. Зазначене положення закону стосується усіх заступників деканів факультетів, директорів інститутів, керівника вищого навчального закладу, а не лише тих, які відповідають за роботу із студентами (виховну, навчально- виховну тощо).

Пунктом 7 частини шостої статті 40 Закону України «Про вищу освіту» також встановлено необхідність погодження органами студентського самоврядування рішень про діяльність студентських містечок та гуртожитків для проживання осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі. До таких рішень належать, зокрема, рішення про затвердження положення про студентські містечка, студентські гуртожитки вищого навчального закладу, про розмір плати за проживання в них, про організацію поселення студентів у гуртожитки, про затвердження правил внутрішнього розпорядку в гуртожитках тощо. Утім, зазначений перелік не є вичерпним, а тому погодженню з органами студентського самоврядування підлягають також й інші рішення з питань діяльності студмістечок та гуртожитків.

Останнім часом траплялися непоодинокі випадки недотримання вищими навчальними закладами прав, передбачених органам студентського самоврядування на участь у прийнятті відповідних рішень, шляхом їх погодження.

Міністерство вважає таку ситуацію недопустимою та нагадує, що керівники вищих навчальних закладів несуть персональну відповідальність за дотримання положень Закону України «Про вищу освіту» та статуту вищого навчального закладу.

Міністр
С.М. Квіт






Додатково:

МОН: Щодо фінансування органів студентського самоврядування

МОН: Роз’яснення з питань, що стосуються функціонування студентського самоврядування на рівні гуртожитку (студентського містечка)

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів