НУБіП звернувся до Уряду з проханням внести зміни до пенсійного законодавства: Із ВНЗ України почали звільнятися науковці « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
НУБіП звернувся до Уряду з проханням внести зміни до пенсійного законодавства: Із ВНЗ України почали звільнятися науковці
6-04-2015

Вчена рада НУБіП звернулася до Уряду з проханням внести зміни до пенсійного законодавства.

Керівництво університету стурбоване ситуацією, що викликана новаціями у пенсійному забезпеченні. Адже у цьому навчальному році в нашому виші працюють 328 викладачів пенсійного віку. З них 51 завідувач кафедрою, 90 професорів та 154 доценти.

Однак, у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» станом на 1 квітня вимушені були звільнитися 61 науково-педагогічний працівник. Серед них 37 доцентів та 2 старших викладачі. І що дуже прикро – 22 професори. У їх числі академіки НААН України Володимир Бусол, Віталій Федоренко, Григорій Хмельницький, член-кореспонденти Анатолій Сердюк та Валентин Яблонський. Вони є професіоналами у галузях ветеринарної справи, агробіології та рослинництва, тваринництва, автоматики і механізації, землеробства, аграрної економіки, якісно здійснюють підготовку не лише студентів, а й наукових кадрів.

Така тенденція призведе до руйнації перспектив університету як дослідницького вищого навчального закладу. Під питанням також існування відомих наукових шкіл, центрів, спецрад, лабораторій, оскільки їх, переважно, очолюють академіки, професори, доценти пенсійного віку. Крім того, втрачається потужність і фундаментальність наукових досліджень, зменшується кількість міжнародних проектів, об’єктів права інтелектуальної власності, що забезпечуються інтелектуально активними і працездатними науковцями-пенсіонерами.

Як правило, докторські дисертації в галузі природничих, сільськогосподарських, технічних наук захищаються здобувачами в 50-55 років. Тому звільнення з роботи докторів наук, професорів у пік розвитку педагогічних здібностей – це нонсенс!

Окрім цього, в червні закінчується строк трудових договорів понад 150 професорів і доцентів пенсійного віку. А вони забезпечують освітній процес в університеті на високому науково-методичному рівні, є членами спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій та мають високий науковий авторитет в аграрній сфері як в Україні, так і за кордоном.

Враховуючи все це, вчена рада НУБіП звернулася до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням розглянути питання про відміну Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення». Відповідний лист за підписом ректора Станіслава Ніколаєнка направлений до Кабінету Міністрів України.

Видання «Рідна Черкащина» також повідомило, що із Черкаського національного університету в один день звільнилося 15 кандидатів і докторів наук.

Про це у своєму фейсбуку повідомив в.о. ректора вузу Олександр Черевко.

Причиною того, що 15 викладачів пенсійного віку написали заяви про звільнення став так званий “закон про працюючих пенсіонерів”, який вступив у силу з 1 квітня 2015 року й обмежив виплату пенсій працюючим пенсіонерам.

“У вищих навчальних закладах, наукових установах масово звільняються пенсіонери. Не оминула ця біда і наш університет. Свідомо кажу “біда”, бо коли в університеті в один день звільняється 15 кандидатів і докторів наук, тих, хто піввіку трудилися у цьому колективі, випустили не одне покоління молодих спеціалістів, були свідками і учасниками народження класичного, а потім і національного університету, для нас це – втрата. Не знаю, чи врятують державу зекономлені на пенсіях науковців кошти, а от освітянська громада втратить. Бо фізики і математики свою Alma mater не уявляють без Л.М.Кляцької, О.Г.Демченка, В.К.Григоренка; хіміки, біологи – без Н.Є.Карловської, О.В. Білого та Л.О.Боєчко; фізкультурники – без В.С.Лизогуба, Л.І.Чипиленко та С.В.Фуртатової; педагоги – Н.В.Касярум. Ці люди – символи епохи, – написав Черевко. – Неправильно це. Хочеться вірить, що Уряд, з огляду на непроголошену війну на сході, спустошену державну казну, вдався до тимчасових заходів. І ця норма в пенсійному законодавстві невдовзі буде скасована”.

Видання «Кіровоградська Правда» пише, що з Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка звільнилися два десятки науковців - а це п’ять професорів, чотири доктори наук, кандидати і доценти – звільнилися також через нове пенсійне законодавство.

Серед тих, хто пішов – екс-керівник навчального закладу Олег Поляруш, викладачі Василь Марко, Анатолій Кривульченко, Ярослав Данилків та інші, повідомив «КП» ректор університету Олег Семенюк.

– Багато з них – це дійсно люди з досвідом, які у вісімдесяті, коли нічого не платили, за свої останні кошти проводили наукові дослідження, займалися зі студентами без вихідних, – говорить ректор. – А тут виходить так, що в один день держава поставила їх в такі умови, коли вони мають вирішити, навіть не те щоб працювати чи не працювати, а взагалі, чи довіряють вони державі. Тому тут є дуже багато етичних нюансів. Точніше – неетичних.

За словами очільника університету, на подальшу акредитацію зменшення науковців ніяк не вплине.

– У нас є взаємозаміна. Кількість докторів і професорів досить велика. І в докторантурі у нас навчаються. Взагалі велику частину науковців неможливо підготувати за кілька років. Прокурор за пару років може набути досвіду. А для того, щоб взяти кваліфікованого науковця з певної галузі знань, йому потрібно 15-20 років готуватися, – говорить Семенюк.

Аби хоч якось морально полегшити звільнення з посади, у педагогічному університеті влаштують прощальний захід із науковцями.

– Не знаю, що ми на цьому зекономимо, але така втрата велика. Вже було декілька ляпасів від держави людям, які підтримували останні процеси, але зараз можуть розчаруватися в цьому. Вони просто вважають, що їх держава витурила, – заявив Семенюк.

За інформацією:
nubip.edu.ua,
ck.ridna.ua,
pravda-kr.com.ua




Додатково:


МОН: Про пенсійне забезпечення науково-педагогічних та наукових працівників

Інна Совсун: Питання зменшення кількості державних вишів є вкрай актуальним

Міністр освіти: «Відповідальність за якість освіти ми покладемо на університети»

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів