Нові ініціативи Міністерства освіти і науки України « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Нові ініціативи Міністерства освіти і науки України
20-03-2015

Освіта національних меншин.



19 березня 2015 року у Міністерстві освіти і науки України відбулася прес-конференція на тему «Освіта національних меншин: нові ініціативи Міністерства освіти і науки України».

У заході взяли участь директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Юрій Кононенко; голова Громадської ради керівників освітніх програм Всеукраїнських громадських об'єднань при МОН Аркадій Монастирський, начальник відділу змісту позашкільної освіти та виховної роботи Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України Олена Артеменко; директор Видавничого дому «Букрек» Дарина Максимець.

Під час конференції директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Юрій Кононенко підкреслив, що Міністерство освіти і науки України проводить роботу щодо навчально-методичного забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням мовами національних меншин та забезпечує виконання конституційного права на навчання своєю рідною мовою, або її вивчення.

За словами директора департаменту, освіта національних меншин, які проживають на території України, здійснюється за розгалуженою мережею дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів, частина якої склалася історично, а частина – вже з’явилася за роки незалежності України. Наприклад, навчальні заклади з вивченням словацької та польської мов. «Готуються вчителі, підручники і посібники, якими забезпечуються учні. Навчальні заклади забезпечуються навчально-методичною, довідковою, художньою літературою; створюються умови в цих закладах для належного опанування державної мови тощо, перекладаються підручники з усіх предметів загальноосвітніх навчальних закладів мовами національних меншин», - зазначив Юрій Кононенко.

Він також повідомив, що 89,3% учнів у загальних середніх закладах освіти навчаються державною українською мовою, а близько 10% - мовою національних меншин. За його словами, в системі загальної середньої освіти здійснюється навчання шістьма мовами національних меншин, дві з яких – болгарська і словацька – вивчаються в початковій школі, а 19 мов вивчаються в школах як предмет. На шести мовах – російській, румунській, угорській, молдовській, польській, кримськотатарській здійснюється виховання в дошкільних навчальних закладах. За словами Юрія Кононенка, в системі професійно-технічної освіти навчання здійснюється українською і російською мовами, а в системі вищої школи – українською, російською, румунською й угорською мовами.

«У 2014 році вперше Міністерством за підтримки Ради Європи видано «Буквар» з болгарської, гагаузької мов та мови іврит для учнів загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання», - наголосив директор департаменту.

Як зазначив Юрій Кононенко, в цьому році Міністерство освіти і науки розпочало проведення Всеукраїнських олімпіад з мов національних меншин. «Раніше проводилася олімпіада тільки з російської мови, але, враховуючи численні побажання представників громадських об’єднань національних меншин, запроваджено олімпіади з інших мов, і вже за кілька днів стартують четверті – фінальні етапи всеукраїнських олімпіад, що є стимулом для дітей вивчати свою рідну мову».

У свою чергу, голова Громадської ради керівників освітніх програм Всеукраїнських громадських об'єднань при МОН Аркадій Монастирський повідомив, що до складу ради при МОН входять 39 представників громадських об’єднань нацменшин, діяльність яких спрямована на створення можливостей для дітей навчатися своєю рідною мовою. «Важливо, щоб початкову школу діти опановували рідною мовою, не виключаючи вивчення й державної української мови», - наголосив голова Громадської ради керівників освітніх програм.

Аркадій Монастирський також проінформував про видання для початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин «Читанки» українською мовою та підкреслив важливість запровадження Міністерством тестів зовнішнього незалежного оцінювання на шести мовах національних меншин. Він порушив питання проведення Всеукраїнської конференції вчителів національних шкіл.

Зазначимо, що у 2014/2015 навчальному році в країні працює 17090 загальноосвітніх навчальних закладів. Серед них, з українською мовою навчання – 15 696, де навчаються 3 281 644 учні, російською – 621(356 262 учні), румунською – 78 (16 808 учнів), угорською – 68 (15 172 учні), молдовською – 5 (2 984 учні), польською – 5 (1 594 учні). Діють окремі класи зі словацькою (134 учні) та з болгарською (78 учнів) мовами навчання.

Окрім того, у 616 загальноосвітніх навчальних закладах навчання здійснюється двома і більше мовами. Кількість учнів, що вивчає у поточному році у загальноосвітніх державних та комунальних навчальних закладах українську мову як предмет складає 393 188 учнів, російську – 1 023 797 учнів, румунську – 972 учні, угорську – 698 учнів, кримськотатарську – 308 учнів, молдовську – 2 373 учні, польську – 26 301 учень, болгарську – 8 103 учні, новогрецьку – 2 415 учні, іврит – 3 401 учень, гагаузьку – 1 186 учнів та інші (турецьку, чеську, ромську тощо).

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів