Студенти шукають житло: У вишах кажуть, що гуртожитком не забезпечать від 5 до 25% студентів « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Студенти шукають житло: У вишах кажуть, що гуртожитком не забезпечать від 5 до 25% студентів
2-10-2014

Студенти у Чернівцях шукають житло. У вишах кажуть, що гуртожитком не забезпечать від 5 до 25% студентів

Вступивши до вузу, чимало студентів переймаються питанням, а де жити. У гуртожитку, звісно, недорого, але там не завжди є місця та й умови «не ті». На квартирі всі умови можна знайти, проте ціни тут захмарні. Навіть якщо знімати квартиру не самому, а з друзями, вартість перевищує ту, що в гуртожитках, в кілька разів.

Ще одна проблема у пошуку житла – всюдисущі ріелтори, котрі за свої послуги вимагають суму, яка дорівнює місячній вартості найманого житла. А якщо приплюсувати до цього ще й попередню оплату за останній місяць проживання, виходить кругленька сума.

- На сьогодні у наших гуртожитках проживає близько 2400 студентів. У всьому університеті житла не вистачає 5-8% студентів. Якщо виділити суто перший курс, то тут цей показник трохи вищий і становить 15-20%. Поселяємо насамперед пільгові категорії, такі як мами-одиначки, діти з багатодітних сімей, сироти, а також тих, в кого батька призвали на військову службу або перебуває в зоні АТО. Також намагаємося поселити усіх студентів із віддалених районів. Вартість проживання в гуртожитку становить 175 гривень на місяць, - пояснює помічник ректора БДМУ з соціальних питань Юрій Райнюк. – Окрім гуртожитку, у нас також є підписана угодо з готелем «Черемош», де студент може проживати у двомісному номері за 650 гривень.

У ЧНУ рівень незабезпечених житлом та вартість проживання трохи вищі. Вартість проживання у звичайному гуртожитку становить 200 гривень, а у гуртожитку покращеного типу 245 гривень.

- Якщо брати середньоуніверситетські показники, то місцями в гуртожитку у нас забезпечені 75% студентів. Першочергово поселяємо пільгові категорії та переселенців зі східних областей. Найбільшу увагу звертаємо на перший-третій курси, що ж до п’ятого, то їх поселяють за наявності вільних місць, - розповідає проректор ЧНУ з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесу Тамара Марусик. – На кожен факультет виділяється певна кількість місць, які деканат розподіляє відповідно до свого бачення.

Попри те, що проблем нібито із поселенням немає, студенти кажуть, що отримати місце не так вже й просто, навіть якщо приїхав з іншої області.

- Зважаючи на те, що я приїхала на навчання з Тернопільщини, вже два роки, починаючи з третього курсу, винаймаю квартиру, кажуть, що у гуртожитку немає місць, - розповідає студентка п’ятого курсу ЧНУ Христина Залевська. - З кожним роком більшою проблемою стає пошук квартири. Ціни у гривні зросли майже удвічі. Якщо колись однокімнатну квартиру можна було винайняти за 1000 гривень, то зараз ціни стартують з 1700-1800 гривень, плюс вартість «комуналки» зросла. Навіть якщо цю суму розділити на двох, вартість вийде значно вища, ніж у гуртожитку. Проте умови проживання часто нічим не відрізняються. Ще одна проблема полягає в тому, що майже всі квартири здають через ріелторів, з власниками майже не можливо домовитися напряму. А це ще додаткові витрати.

Житло, яке було б доступним, знайти вдається далеко не всім. А витратити на це треба багато часу.

- Уже другий місяць шукаю квартиру. Хочеться, щоб і зручно, і близько до вишу і не дуже дорого. Таке знайти у Чернівцях практично нереально. А ще вражає робота декотрих ріелторів. Зателефонуєш на якийсь номер з оголошення, у відповідь чуєш: "За 150-200 гривень я даю вам перелік квартир, які здаються", і все, - скаржиться третьокурсниця Тетяна С.

Ріелтори ж кажуть, що ціни на житло, як, власне, й на їхні послуги є обґрунтованими. Причина у злощасному доларі та забаганках господарів. Тому багато студентів всіма правдами і неправдами намагаються поселитися у гуртожитку. І деяким таки вдається проживати там, навіть будучи із приміських сіл. А ті, кому місце в гуртожитку потрібне значно більше, змушені знімати квартиру.






Додатково:

Міністр освіти: «Відповідальність за якість освіти ми покладемо на університети»

Не встигли діти сісти за парти, у школах почали збирати гроші

На Закарпатті привселюдно зацькували вчителя за правду про побори у школі

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів