Науковці Сумського державного університету відкрили новий хімічний закон « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Науковці Сумського державного університету відкрили новий хімічний закон
14-02-2012

Доцент кафедри процесів обладнання хімічного та нафтопереробного виробництв Сумського державного університету (СумДУ) Сергій Якушко удостоєний звання Лауреата премії Міжнародного російського фізичного товариства, а також обраний Почесним членом Російського фізичного товариства. Про це повідомляє прес-служба СумДУ.

Відтепер ім'я Сергія Якушка стало поруч із іменами таких видатних вчених, як Дмитро Менделєєв, Наталія Бехтерєва, Петро Гаряєв, Євгеній Опарін. Таке визнання він отримав завдяки відкриттю Закону «фібоначчійового» розподілу хімічних елементів у періодичній системі Д. Менделєєва.

Нагадаємо, числа Фібоначчі - це ряд чисел, у якому кожне наступне число дорівнює сумі двох попередніх: 1,1,2,3,5,8,13,21… тощо. У результаті поділу будь-якого числа із цієї послідовності (починаючи з 2) на попереднє, отримаємо результат близько 1,61803398875… Ця пропорція і є «золотим перетином», який спостерігається у відстані між листочками та гілками на стовбурі дерева, у структурі людського тіла, у полотнах живописців та музиці, в архітектурі і навіть у розташуванні планет Сонячної системи. Саме науковцю СумДУ Сергію Якушко вдалося першому виявити принцип «золотого перетину» в періодичній системі Д. Менделєєва. Виявилося, що всі елементи в кожному періоді розташовані відповідно до зворотніх чисел Фібоначчі. І якщо ми знаємо закон розподілу елементів, то можна теоретично вирахувати атомну масу всіх хімічних елементів без проведення лабораторних дослідів.

На сьогодні в Таблиці лишилося достатньо незаповнених клітинок, тобто в природі існують хімічні елементи, але вони ще не відкриті, як правило, через те, що фізикам і хімікам важко визначити їх атомні маси. Тож відтепер це можна буде зробити теоретично. Аналогічно можна знайти атомну масу ізотопів - різновидів одного і того ж хімічного елемента, які відрізняються різною кількістю нейтронів у ядрі.

І найважливіше - Сергій Якушко по-новому поглянув на Таблицю Менделєєва: у кожному періоді благородний газ, який замикає горизонтальний ряд, є елементоутворюючим.


Додатково:

Ректор Чернівецького університету: Із цим грантом ми потрапили у пастку

Інноваційність як норма освітніх реформ

В университете Шевченко вместо рефератов будут писать статьи в Википедию

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів