Ректори ВНЗ Київського регіону обговорили в КПІ пропозиції щодо змін і доповнень до проекту Закону України «Про вищу освіту» « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Ректори ВНЗ Київського регіону обговорили в КПІ пропозиції щодо змін і доповнень до проекту Закону України «Про вищу освіту»
8-02-2012

1 лютого в НТУУ «КПІ» відбулося засідання Ради ректорів вищих навчальних закладів Київського вузівського центру. У засіданні окрім ректорів узяли також участь голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Максим Луцький, заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Петро Куліков, голова ради Профспілки працівників освіти і науки міста Києва Олександр Яцунь та директор Інституту вищої освіти НАПН Володимир Луговий.

Основним питанням, заради якого в залі Адміністративної ради КПІ зібралися очільники вишів Київського регіону, було обговорення змін і доповнень до проекту Закону України «Про вищу освіту», який найближчим часом має розглянути Верховна Рада. Місце проведення засідання Ради ректорів, як підкреслив її голова, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Анатолій Тугай, обрано невипадково: ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський очолив робочу групу для узагальнення пропозицій щодо удосконалення цього Закону, створену під час зустрічі Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з ректорами та студентами провідних ВНЗ України 24 січня, і саме тут нині акумулюються пропозиції працівників вищої школи з усієї України щодо таких змін.

Про те, наскільки на часі прийняття нового закону, а також про особливості та складнощі, що виникли під час підготовки законопроекту, розповів присутнім голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Максим Луцький. «Нового закону галузь очікує вже п’ять років, – наголосив він, – і нині ми маємо дещо адаптувати підготовлений урядом проект відповідно до потреб і пропозицій освітян з тим, щоби нарешті прийняти його і дати українській вищій школі ту нормативну базу, якої вона потребує».

Про роботу над узагальненням пропозицій до проекту закону повідомив Михайло Згуровський. Хоча з початку діяльності робочої групи минув лише тиждень, таких пропозицій зібрано вже більше двох тисяч і вони продовжують надходити. «Ми намагаємося зробити процес підготовки змін і доповнень до проекту закону максимально відкритим, - підкреслив він у своєму виступі, - тож уже сьогодні ми виставляємо на офіційному сайті НТУУ «КПІ» ті матеріали і пропозиції, які ми отримали, для їх громадського обговорення. І ще за тиждень ми маємо надати узагальнений варіант на розгляд Кабінету Міністрів». Очільник НТУУ «КПІ» зупинився також на основних напрямах, які з точки зору працівників українських вишів потребують уточнень, зокрема, в питаннях узгодження національної ступеневої системи вищої освіти в Україні з європейською, забезпечення реальної університетської автономії, створення дійової системи підтримки університетської науки та інноваційної діяльності, вирішення соціальних проблем студентства та деяких інших.

«Новий закон має стати «охоронною грамотою» для українських університетів, – зауважив заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Петро Куліков. – У його прийнятті зацікавлені, в першу чергу, працівники вищих навчальних закладів, адже він створить реальний грунт для захисту і оборони їх прав. Проте я згоден, що він поки що недопрацьований, до деяких його положень, дійсно, існує низка претензій, але ми сьогодні і зібралися для того, щоб узгодити наші підходи».

Учасники обговорення нового закону висловили ще низку зауважень до законопроекту, але зійшлися на думці, що з трьох обговорюваних нині в суспільстві проектів цього законодавчого акту – під умовними назвами «Яценюка-Оробець», «Мирошніченка» і «урядового», саме останній документ є дійсно придатним до удосконалення, і після врахування в ньому зауважень і пропозицій освітян він стане тим законом, який сприятиме розвитку освіти та науки в Україні.


Додатково:

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив створити оперативну групу з доопрацювання закону про вищу освіту, головою якої призначив в. о. ректора НТУ «КПІ» Михайла Згуровського

Михайло Згуровський: Реформа вищої освіти — необхідний чинник суспільних перетворень

Болонський процес

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів