Жоден український вуз не дотягує за репутацією до поважного рейтингу


Жоден із українських вищих навчальних закладів не увійшов до рейтингу Топ-100 світових вузів за рівнем репутації, складеного британською газетою "The Times" (Higher Education).


Як пише "Дзеркало тижня", за останні 7 років, протягом яких "Times" складає цей рейтинг, жоден із українських "вишів" не потрапив ані в першу, ані навіть у другу сотню найкращих.

У список "World Reputation Rankings" британського видання потрапив лише один із університетів СНД - Московський державний університет.

МДУ ім. Ломоносова посів 33-те місце в рейтингу "World Reputation Rankings", його рівень репутації оцінено лише у 9 балів. Однак цей університет відсутній у загальному рейтингу вузів "World University Rankings".

Найвищий показник у рейтингу "World Reputation Rankings" - у Гарвардського університету, який також посідає перший рядок у загальносвітовому рейтингу вузів "World University Rankings". Його репутацію оцінено у 100 балів.

Дослідники відзначають, що бренд Гарварду, згідно з даними компанії Interbrand, оцінюється дорожче брендів Nike і Pepsi - у $15,58 млрд. Для прикладу, найдорожчим брендом за версією Interbrand є Coca-Cola, марка якої коштує понад $70,45 млрд доларів, Nike - $13,7 млрд, Pepsi - $14 млрд, Sony - $11,36 млрд.

Пишатися вагомістю бренду можуть також Стенфорд ($10,692 млрд), Берклі ($2,315 млрд), Кембридж ($1,967 млрд) і Оксфорд ($1,467 млрд).

Друге місце у репутаційному рейтингу дісталося Массачусетському технологічному інституту, третє - Університету Кембриджу.

Далі у десятці йдуть Університет Каліфорнії в Берклі, Стенфордський університет, Оксфорд, Прінстон, Токійський університет, Єль, Каліфорнійський технологічний інститут.

Загалом найсильніші позиції - у США: до першої сотні входять 45 американських вузів.

Укладачі рейтингу відзначають посилення позицій японських вузів, хоча в загальносвітовому списку вони представлені не сильно. У числі сотні інститутів із найкращою репутацією, крім Токійського університету, присутні 4 навчальні заклади, в тому числі університети Осаки та Кіото.

Із китайських внз найвищу позицію - 35-ту - посів престижний Університет Цінхуа, що займає у загальносвітовому рейтингу 58-ме місце.

Перелік вузів зі світовою репутацією складається журналом "The Times" за результатами опитувань більше ніж 13 тисяч вчених і згідно з 13 критеріями. Серед цих критеріїв: рівень освіти, обсяг наукових досліджень, цитованість у наукових журналах, інноваційність та впровадженість розробок у промисловість, рівень обміну студентами тощо.

Рейтинг складався за результатами обробки даних агентством "Thompson Reuters" і соціологічною компанією "Ipsos".




Огигінал новини «Жоден український вуз не дотягує за репутацією до поважного рейтингу» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=972
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php