Києво-Могилянська академія може стати коледжем


Норма нового законопроекту "Про вищу освіту", в якій статус вишів визначатиметься винятково за кількістю студентів, які там навчаються, призведе до позбавлення Києво-Могилянської академії статусу університету.


Про це сьогодні під час прес-конференції заявив представник студентської колегії НаУКМА Єгор Стадний.

Він пояснив, що у законопроекті "класичний" університет визначається як такий, де за денною формою навчається не менш як десять тисяч студентів, а "профільним" може називатися той вуз, що налічує не менш ніж шість тисяч студентів. Водночас у Києво-Могилянці їх майже удвічі менше.

"Кількісно-профільний підхід в законопроекті, який зареєстрований його авторами Єфремовим, Луцьким та компанію, суперечить здоровому глузду. Адже за цією класифікацією Могилянка не може називатися навіть академією, і підпадає під категорію коледж. Утім, це не вкладається в голові жодної людини, яка знає, що таке Києво-Могилянська академія", - сказав Є.Стадний.

Він також додав, що відповідно до статусу вузу може скоротитися і фінансування.

Відтак, студентська колегія НаУКМА має намір підтримати акцію протесту "проти подальшої комерціалізації вищої освіти та тотальної корупції у системі", що призначена на 31 січня.

Окрім скасування вище згаданого законопроекту "Про вищу освіту", вихованці Києво-Могилянської академії вимагатимуть від урядовців припинити чинити тиск на університет і затвердити його статут, в якому записано докторську школу та PhD-програми (докторські програми західного зразка), вільне відвідування лекцій студентами та багато інших речей, зокрема права вузу складати самостійно свій штатний розпис.

Також в академії виступатимуть за повернення автономії вишам.

"Ми хочемо реальної автономії університетів не у вигляді міністерської чи ректорської диктатури, а дієвої системи демократичного самоуправління за широкої участі студентів та викладачів", - резюмував Єгор Стадний.

Нагадаємо, як повідомив народний депутат від Партії регіонів Максим Луцький, ухвалення нової редакції Закону "Про вищу освіту" стане одним із першочергових завдань цієї сесії Верховної Ради. За його словами, проект нової редакції Закону України "Про вищу освіту", порівняно з чинним, враховує сучасні параметри розвитку вищої освіти, її інтеграцію до європейського і світового освітнього простору.

У свою чергу, президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт розкритикував проект закону "Про вищу освіту" зазначивши, що запропонований Міністерством освіти проект закону "Про вищу освіту" сприяє подальшій деградації науки та освіти.




Огигінал новини «Києво-Могилянська академія може стати коледжем» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=935
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php